Poceni letalske karte: neverjetni triki za nakup najugodnejših letalskih kart

Foto: Andrea Piacquadio /Pexels
Zadnjič posodobljeno: :

Potovanja za mnoge izmed nas pomenijo nepozabne dogodivščine in nakup letalske karte je posebna izkušnja, ki nas prevzame. Odgovora na vprašanje, kdaj bo naša vozovnica najbolj poceni, žal ni, vendar obstaja nekaj uporabnih trikov, s katerimi si lahko zagotovite cenejši nakup.

Uporaba VPN kode in brisanje piškotkov

VPN je kratica za Virtual Private Network, kar lahko prevedemo v navidezno zasebno omrežje. Ključno pri tej storitvi je, da bo začasno spremenil vaš pravi IP naslov v drugega, tako da boste imeli popolnoma drugačno identiteto v spletnem okolju. Potovalne agencije lahko brez VPN enostavno prilagodijo cene na podlagi IP naslova stranke. V večini primerov zvišajo cene za regije, kjer je povpraševanje po letalskih letih veliko, in znižujejo cene za območja, kjer imajo manj strank, z upanjem, da jih bodo privabili več. Ta podjetja spremljajo vašo lokacijo prek vašega IP naslova in prikazujejo cene glede na vaše območje.

S pomočjo VPN-ja pa lahko pridete do mnogo boljših cen za najem vozil, hotelov in letalskih vozovnic. Da pridemo do omenjenih ugodnejših cen, lahko uporabimo katerikoli VPN.

Morda ste opazili, da večkrat ko obiščete spletno mesto in si ogledate vozovnico, višja postane cena vozovnice. To je zato, ker spletna mesta za potovanja uporabljajo zgodovino brskalnika, da analizirajo vaše spletne navade in ugotovijo, kateri leti vas zanimajo. Dvig cen ustvarja občutek nujnosti in pritiska na rezervacijo takoj, preden se cene dvignejo.

Da bi se izognili nihanju, svetujemo brskanje v načinu brez beleženja zgodovine – “incognito”. V nasprotnem primeru namreč spletni brskalniki shrani podatke o uporabniku in jih ob ponovnem obisku spletne strani uporabijo za prepoznavanje, sledenje in zbiranje specifičnih informacij. Prav zato se priporoča redno brisanje piškotkov in zgodovine iskanja po spletu.

Ko kupujete letalskih vozovnic to počnite v tako imenovanem incognito načinu, ki ga omogočajo že domala vsi spletni brskalniki. V Firefoxu se ta imenuje Private Browsing, v Chromu Incognito in v Internet Explorerju InPrivate Browsing. V tem načinu brskalnik ne shranjuje zgodovine in piškotkov, zato vas spletna stran ob ponovnem obisku ne bo prepoznala in vas bo vsakokrat obravnavala kot novega kupca, ki ga je treba pritegniti z najnižjo možno ceno.

Foto: Matthew Turner/Pexels

Iščite ponudbe na več mestih

Najboljši pregled nad primerjavo cen letalskih vozovnic ponujajo Skyscanner, Kajak in Expedia. So enostavni za uporabo, saj samo vnesete podatke o tem, kdaj in kam želite leteti. Tako boste dobili ponudbo številnih vozovnic, ki se razlikujejo glede na ceno in število postankov. Obstajajo pa še druge priljubljene strani za nakup letalskih vozovnic in to so: Kiwi, Momondo, CheapOair, Airwander, JetRadar, Google Leti.

Vendar morate upoštevati, da ima vsako spletno mesto različne ponudbe, zato le te vedno med seboj primerjajte. Drug način prihranka denarja, pa je v temu, da kombinirate letalske prevoznike. Skyscanner združuje različne letalske družbe med odhajajočimi in povezovalnimi leti, in vam tako najde najboljšo možno ponudbo.

Letite z nizkocenovnimi letalskimi družbami

Običajno boste pri nizkocenovnih letalskih družbah našli lete, ki so cenejši. Tu pa morate vedeti, da cene ne vključujejo veliko udobja kot so: obroki, izbira sedeže, pregled prtljage. Zato je potrebno vedeti, kaj lahko spregledate in na kaj morate biti pozorni.

Pri prtljagi najprej preberite pogoje, predvsem zato, da se izognete nepričakovanim stroškom. Preverite ali je vključena prijavljena prtljaga ali boste morali to plačati posebej. Upoštevajte natančne smernice letalskega prevoznika za višino, težo in širino prtljage – v nasprotnem primeru boste verjetno deležni višje cene.

Foto: Kelly Lacy/ Pexels

Vsi nizkocenovni letalski prevozniki morajo nekje neposredno zaslužiti denar, zato so običajno višje pristojbine, prijavnine in doplačila različnih storitev kot so obroki na letalu, pijača, hrana, prtljaga.

Preverite tudi lokacijo letališča. Ugodne letalske družbe lahko priletijo na različna manjša letališča, ki ležijo dlje od mesta. Največkrat so leti na večja letališča cenejši, zato je včasih bolje leteti na neko večje letališče in si potem priskrbeti notranji let do končne destinacije ali celo potovati  do tja s kakšnim drugim prevoznim sredstvom.

Vedno je dobro pogledati tudi opcije odhodov iz različnih letališč, saj je razlika v ceni lahko precejšnja. Pri nakupu karte vedno primerjajte odhode tudi iz drugih letališč, ki so v vaši bližini. Celovec, Gradec, Trst, Zagreb, Dunaj, Benetke, Milano, Budimpešta

Bodite prilagodljivi glede časa, datumov in ciljev

V določenem obdobju so karte za vse destinacije bistveno dražje, predvsem v sezonah, ko ljudje največ potujejo. To je v poletnem času, prav tako zimskem, ki vključuje božične in novoletne praznike. Vsekakor je potrebno, da vsa takšna potovanja načrtujete izven sezone in karte kupite vsaj tri mesece vnaprej.

Predvsem izberite čas, ko večina ljudi ne želi potovati, zato razmislite o letenju ob delavnikih. Ogromno lahko privarčujete tudi, če se odločite za ponudbo “last minute” oziroma v zadnji minuti pred odhodom. Tak način je primeren, če se odločite za hiter odklop med vikendom, ko niste vezani na točen datum prihoda.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Najlepša italijanska jezera (v naši bližini) za čarobno poletje