fbpx

Poletna otožnost: Zakaj se poleti počutimo bolj razdražljive in osamljene

Foto: envato

Poletna otožnost je sprememba razpoloženja, vezana na poletni čas.

Zimska depresija je dobro znana sezonska motnja, malo manj pa je znanega o spremembah v razpoloženju poleti imenovanih poletna otožnost. Naraščajoče temperature lahko namreč pri nekaterih povečajo občutek razdražljivosti in občutek, da izpuščajo nekaj pomembnega (FOMO – Fear of Missing Out). A medtem ko je zimska depresija dobro dokumentirana, se lahko zamisel o slabem počutju poleti zdi protislovna. Poletje je namreč letni čas, ki ga večina ljudi že nestrpno pričakuje. Čas počitnic, izletov, morja in dolgih, s soncem obsijanih dni.

Foto: Unsplash/Anthony Tran

Psihoterapevtka Kaytee Gillis v članku, objavljenem na Psychology Today, opozarja, da lahko pri mnogih prav neizprosna vročina, sprememba rutine in družbena pričakovanja glede načrtovanih počitnic vodijo do sprememb v razpoloženju. Do tako imenovane poletne otožnosti. Podobno kot zimska depresija tudi poletna otožnost prinaša občutke depresije, tesnobe in izolacije. Vendar pa za razliko od prve, ki običajno povzroči povečano željo po hrani in spanju, simptomi poletne otožnosti pogosto vključujejo zmanjšanje apetita in nespečnost.

Poglejmo si nekaj dejavnikov za poletno otožnost:

Vpliv vročine

Eden pomembnih dejavnikov, ki prispevajo k poletni otožnosti, je fizično nelagodje, povezano z dolgotrajnimi vročinskimi valovi. Visoke temperature lahko vodijo do motenih vzorcev spanja, povečane razdražljivosti in zmanjšanega apetita, vse to pa lahko prispeva k občutku nelagodja ali slabega razpoloženja.

Foto: Unsplash/Hisu Lee

Sprememba rutine

Prehod iz enega letnega časa v drugega lahko vzbudi vrsto čustev, zlasti pri tistih, bolj občutljivih na spremembe. Za nekatere sta struktura in predvidljivost, ki ju zagotavlja rutina, ključni za ohranjanje duševnega dobrega počutja. Spremembe v poletnih mesecih pa lahko porušijo stabilnost in prispevajo k občutkom tesnobe ali nelagodja.

Strah, da ne bi česar zamudili

Poletje je pogosto tudi sinonim za družabna srečanja, aktivnosti na prostem in počitnice. Pritisk, da je treba biti aktiven, se družiti in kar najbolje izkoristiti sezono, lahko poletno otožnost še stopnjuje.

Foto: Unsplash/Jeremy Vessey

Kaj lahko naredite sami?

Razvijanje dosledne spalne rutine lahko pomaga izboljšati simptome. Poleg tega je bistveno, da zmanjšate čas, preživet na družbenih omrežjih. Ko gledamo slike poletnih počitnic drugih, lahko to poslabša občutke osamljenosti in izoliranosti. V redu je in pravzaprav spodbudno, da za nekaj časa odložite telefon. Tudi čuječnost vam bo pri tem v pomoč, skupaj z vodenjem dnevnika in drugimi dejavnostmi za spodbujanje samozavedanja. Nekaterim lahko preproste prilagoditve pomagajo izboljšati kakovost življenja v tem letnem času. Za druge pa je koristno, če poiščejo strokovno pomoč v obliki terapije, s pomočjo katere se bodo otresli teh občutkov in jih ozavestili.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.