fbpx

Kako zaščititi svoje ljubljenčke pred vročino: Nasveti za poletno ohladitev

Kako zaščititi psa pred vročino ?

Foto: envato

Poletje prinaša sončne dni in dolge, tople popoldneve, ki pa lahko za naše štirinožne prijatelje pomenijo tudi veliko tveganje. Visoke temperature in vlažnost lahko resno ogrozijo njihovo zdravje. V prispevku vam s pomočjo strokovnjakov predstavljamo, kako zaščititi psa pred vročino.

Sledite tem preprostim nasvetom, da bo poletje za vaše hišne ljubljenčke varno in prijetno. Nikoli jih ne puščajte v zaprtem avtomobilu, prilagajajte njihove aktivnosti vročini, zagotovite obilico sence in sveže vode ter bodite pozorni na znake toplotnega udara.

Zaščitite psa pred vročino. Foto: Pantazis/Unsplash

Nevarnosti poletne vročine

Glavna napaka, ki jo lahko naredite, je, da hišne ljubljenčke pustite v parkiranem avtomobilu. Tudi ob rahlo odprtih oknih se temperatura lahko v sončnih dneh hitro povzpne na smrtonosne vrednosti.

Visoka vlažnost

Ko živali dihajo s potegi, s tem izločajo vlago iz pljuč in se ohlajajo, vendar visoka vlažnost onemogoča to izparevanje. To lahko privede do nevarnega povišanja telesne temperature. Redno preverjanje telesne temperature vaših ljubljenčkov je ključno.

Prilagodite aktivnosti

Med poletnimi meseci omejite fizično aktivnost hišnih ljubljenčkov na zgodnje jutranje ali pozne večerne ure, ko so temperature nižje. Posebno pozornost posvetite živalim s posebnimi zdravstvenimi potrebami ali tistim, ki so bolj občutljive na vročino, kot so psi s kratkimi gobci ali živali z občutljivo kožo.

Ukrepi za hlajenje

Zaščitite svoje hišne ljubljenčke pred soncem z ustrezno senco in zagotovite obilico sveže vode. Dodajanje ledu v vodo lahko pomaga med najvišjimi temperaturami. Uporabite lahko tudi mokre brisače ali hladilne obloge za dodatno ohladitev.

Prepoznavanje znakov toplotnega udara

Bodite pozorni na intenzivno sopihanje, zasteklene oči, pospešen srčni utrip, težko dihanje, pretirano žejo in omotico. V primeru takšnih simptomov nemudoma umaknite žival v hladen prostor, jo ohladite in jo čim prej odpeljite k veterinarju.

Zadnja posodobitev 2024-07-22 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.