fbpx

8 napak pri tuširanju, ki jih delate, ne da bi vedeli – nasveti dermatologov

Foto: envato

Tuširanje je za večino od nas vsakodnevna rutina, vendar se pri tem pogosto sploh ne zavedamo napak, ki jih delamo. Dermatologi opozarjajo, da lahko nepravilno tuširanje vpliva na zdravje naše kože, povzročajo suhost, draženje in celo povečujejo tveganje za okužbe. V tem članku bomo razkrili najpogostejše napake, ki jih verjetno delate med tuširanjem, in vam ponudili pametne korake za bolj čisto in zdravo kožo. Preberite dalje in odkrijte, kako lahko že z majhnimi spremembami v svoji rutini dosežete velike izboljšave.

Tuširanje je pri večini del večernega, tudi jutranjega rituala, a le malo se nas vprašuje, kako se pravilno tuširati. Tuširanje namreč jemljemo kot dokaj preprosto ritual, a mnogi med nami delamo napake, brez da bi se tega sploh zavedali. Te napake lahko vplivajo na našo kožo, lase in splošno higieno.

Z nohti si zdrgnete lasišče

Uporaba nohtov za drgnjenje lasišča se marsikomu morda zdi temeljita, vendar lahko dejansko povzroči več škode kot koristi. Vaši nohti lahko opraskajo lasišče, kar povzroči draženje in luščenje le tega. Namesto tega nežno zmasirajte lasišče z blazinicami prstov, da ga učinkovito očistite, ne da bi s tem poškodovali kožo.

Foto: Unsplash/Robbie

Vaše milo ne vsebuje vlažilnih olj

Številna mila na trgu ne vsebujejo vlažilnih sestavin, zaradi česar lahko vaša koža postane suha in napeta. Odločite se za mila ali sredstva za umivanje telesa, ki vsebujejo vlažilna sredstva (olje,…), da bo vaša koža hidrirana in gladka.

Tuširate se s prevročo vodo in predolgo

Kako se pravilno tuširati? Medtem ko lahko dolga, vroča prha deluje sproščujoče, lahko odstrani naravna olja na koži, kar povzroči suhost in razdraženost. Prhe naj bodo tople, a jih omejite na 10–15 minut, da ohranite ravnovesje vlage v koži.

Foto: Unsplash/Skyler King

Ne uporabljate balzama na lasišču

Balzam ni samo za vaše lase; tudi vaše lasišče potrebuje nego. Če ne uporabljate balzama, lahko lasišče postane suho in nagnjeno k prhljaju. Prav zato nanesite balzam na lasišče in na lase, saj boste le tako dosegli kar najboljše zdravje in videz vaših las.

Z gobicami in krpicami ste preveč agresivni

Premočno drgnjenje z bigami t.i. ‘lufami’ in krpami za umivanje lahko poškoduje kožo, povzroči mikroraztrganine in draženje. Bodite nežni in za piling uporabite mehke, čiste krpe ali lufe, ne da bi poškodovali kožo.

Foto: Unsplash/Victoria Aleksandrova

Čakate, preden nanesete losjon

Najboljši čas za vlaženje kože je takoj po tuširanju. Nanos losjona takoj po sušenju pomaga zadrževati vlago, ko je vaša koža še vlažna, kar zagotavlja boljšo hidracijo in bolj gladko kožo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.