Pomagali ti bodo razumeti svet: dokumentarni filmi, ki si jih oglej!

To je nekaj najboljših dokumentarcev, ki si jih morate pogledati, če bi radi razumeli, kako deluje svet. Spoznajte zgodovino človeštva, družbeni razvoj, zakone narave, politične sisteme, korporativni svet in še marsikaj, kar je ključen element kompleksne realnosti, v kateri živimo.

V nadaljevanju vas čakajo dokumentarci, ki vam bodo (morda) pomagali razumeti svet!

Glej in se čudi: Sanjarjenje o povezanem svetu (Lo and Behold: Reveries of the Connected World, 2016)

Dokumentarec je pogled v novo prihodnost, ki jo bo preoblikoval in sooblikoval internet; kako se virtualni svet širi in razvija ter postane integralni del našega vsakdana. Predstavljeni so vsi pozitivni in negativni vplivi, ki jih ima na družbo in življenje posameznikov.

Life in a Day, 2010

24. julija 2010 je na tisoče ljudi, natančneje kar 80.000, po vsem svetu na YouTube naložilo videoposnetke svojega življenja. 4.500 ur videoposnetkov iz 192 držav je odgovarjalo na tri vprašanja: “Kaj imaš rad?”, “Česa se bojiš?” in“Kaj imaš v žepu?” Producent Ridley Scott in z oskarjem nagrajen Kevin MacDonald sta te posnetke mojstrsko zložila in nastal je 90-minutni zgodovinski kinematografski eksperiment.

Given, 2016

Kako vidi svet šestletni otrok? Šestletnik v tem dokumentarcu odpotuje s svojo družino s Havajev v 15 držav po svetu. Na potovanju spoznava različne kulture, naravo in širni svet. Absolutno dih jemajoči dokumentarec nas spominja, kako pomembno je, da tu in tam vidimo človeštvo skozi oči otroka.

Tales by Light, 2015

Dokumentarna serija spremlja fotografe, ki želijo dokumentirati izginjajoče kulture in zadnje velike neokrnjene divjine po vsem svetu. V prepričanju, da imajo fotografije moč navdihniti spremembe in da so nosilci neprecenljivih lekcij, ki nam jih sporočajo starodavna ljudstva, je serija po prvi sezoni dobila še drugo. Vsekakor poučno in ganljivo.

Human Planet, 2011

Šestdelna dokumentarna serija je nastajala kar dve leti. Osvetljuje različne svetovne regije in družbe. Serijo so ustvarili pri Discovery Channelu in je opomnik, kako čudovita, raznovrstna in iznajdljiva je človeška rasa.

Kako preživeti kugo (How to Survive a Plague, 2012)

Dokumentarec je bil nominiran za oskarja in je osupljiv portret prvih dni izbruha aidsa, časa, ko so okuženi živeli na robu družbe, prepuščeni smrti, prezrti tako s strani medicinske stroke kot vlade. Kakšna je bila zgodovinska pot, ki je obolele za HIV-om popeljala od smrtne kazni do obvladljive bolezni?

Trust Machine: The Story of Blockchain, 2018

Če ste tudi vi med tistimi, ki nikdar niso razumeli kriptovalut, vam bo v tem dokumentarcu vse razloženo: kako so se različne kriptovalute (Bitcoin, Ethereum in druge) razvijale v zadnjem desetletju ter kako so se različne države spopadale z novo finančno realnostjo. Kakšna je prihodnost kriptoindustrije?

Vesolje (Cosmos: A Personal Voyage, 1980)

Dokumentarec je bil posnet leta 1980 in je še vedno najbolj gledan dokumentarec do danes. Carl Sagan nas s svojim očarljivim glasom popelje skozi 13 enournih epizod, ki zajamejo široko paleto znanstvenih in filozofskih teorij, od začetka vesolja, starodavne izgubljene aleksandrijske knjižnice, življenja na Marsu, NLP-jev in hindujske kozmologije do človeških možganov, izvora življenja, filozofskih teorij ter še in še.

Stoletje jaza (The Century of Self, 2002)

Čeprav si je težko predstavljati svet brez potrošniške kulture, ki poganja celotno ekonomijo, je tak svet nekoč obstajal. Svet, v katerem teorija kolektivne zavesti in obvladovanja množic še ni bila razvita, kjer marketing, kot ga poznamo danes, še ni obstajal, kjer človeške želje niso manipulirale korporacije v sodelovanju s psihologi. To je dokumentarec o zgodovini in vzponu individualizma, psihoterapije, marketinga in kapitalizma, ki vrtijo ta svet.

Hrana, d.d. (Food Inc., 2008)

Kakšen je izvor hrane, ki jo jeste? Kako je bila pridelana in predelana? Kdo regulira in nadzira proizvodnjo hrane? In kdo ima v celotni prehranski verigi največji profit? Z večanjem prebivalstva se je povečevala tudi potreba po hrani, velike prehranske korporacije pa so na prvo mesto postavile profit in ne človeških življenj. Izbira in ponudba hrane je večja kot kadarkoli, cena, ki jo za to plačujemo, pa je visoka: nove bakterije, epidemija debelosti, rakave bolezni, diabetes … Za vse, ki želijo vedeti in razumeti, kaj jedo!

Neprijetna resnica (An Inconvenient Truth, 2006)

Dokumentarec Ala Gora prikazuje, kako so sodobne tehnologije preoblikovale planet in kakšne smrtonosne posledice so povzročile. V atmosfero spuščamo ogromne količine energije, ki se je milijone let nabirala pod zemljsko skorjo, z izpustom te energije v ozračje pa povzročamo uničujoče globalno segrevanje. Čeprav je dokumentarec politične narave in vsebuje kar nekaj dejanskih neresnic, je vsekakor vreden ogleda.

Resnica o krizi (Inside Job, 2010)

Kaj je v ozadju velike finančne krize, kolapsa bančnega sistema iz leta 2008, ki je milijone ljudi pustil brez strehe nad glavo? Film Resnica o krizi razkriva, da je bila celotna finančna kriza morda pravzaprav posledica notranjih poslov na Wall Streetu. Je vpogled v zakulisje bančnih iger, ki so prepletene s svetom politike, in poskus razlage, zakaj po vseh teh letih niti eden izmed vpletenih ni bil obsojen in niti en regulacijski zakon ni bil spremenjen.

Planet Zemlja (Planet Earth, 2006)

Eden izmed najbolj neverjetnih dokumentarcev, kar so jih kdaj posneli. Da so lahko ujeli vse te neverjetne trenutke na planetu Zemlja, je bilo potrebnih kar 40 snemalnih ekip in 5 let. Ujeli so ekosisteme, ki dramatično spreminjajo človeško vedenje, živalske vrste in njihov boj za obstanek ter še veliko drugega. Poučen in zabaven dokumentarec, ki vsekakor pusti neizbrisen pečat in zaradi katerega bomo postali do našega malega planeta bolj zaščitniški.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Nove serije za maj 2021, ki jih komaj čakamo!