fbpx

Postojnska jama bo podrla izjemen rekord

Vlakec je ena izmed najbolj prepoznavnih znamenitosti v Postojnski jami.

Iz Parka Postojnska jama sporočajo razveseljujočo novico, ki je lahko Slovencem v velik ponos.

Letos bodo prebili magično številko milijon obiskovalcev

Postojnska jama je eden izmed največjih slovenskih naravnih in turističnih biserov ter ena izmed najbolj prepoznavnih jam na svetu. Na to kažejo tudi številke obiskanosti. V letošnjem letu si je vodstvo Parka Postojnske jame zadalo, da dosežejo milijon obiskovalcev, in številke kažejo na to, da jim bo uspelo. Včeraj, 11. oktobra, so namreč presegli številko 950.000. ”To pomeni, da bomo do konca leta uresničili napoved o milijonu obiskovalcev,” so v sporočilu za medije sporočili iz vodstva Postojnske jame.

Največ obiskovalcev prihaja v Postojnsko jamo iz Italije in Južne Koreje (Foto: Iztok Medja)
Največ obiskovalcev prihaja v Postojnsko jamo iz Italije in Južne Koreje. (Foto: Iztok Medja)

PREBERITE ŠE: Zoku Amsterdam – Edem izmed najbolj inovativnih hotelov ta hip

Vsi želijo videti človeško ribico

Število obiskovalcev Parka Postojnska jama je sicer v primerjavi z enakim obdobjem lani večje za 7,5 odstotka ali za več kot 66.000 gostov, v Vivariju Proteus, kjer lahko obiskovalci vidijo na stotine jamskih živali, pa beležijo kar za dobrih 32 odstotkov večje število obiskovalcev. Porast obiska gre pripisati predvsem svetovni zgodbi izleganja ‘zmajevih mladičkov’.

Zgodba o človeški ribici je letos zaobšla svet (Foto: Iztok Medja)
Zgodba o človeški ribici je letos zaobšla svet. (Foto: Iztok Medja)

Vse več obiskovalcev je iz Izraela

Večina gostov, ki obišče Postojnsko jamo, sicer prihaja iz Italije in Južne Koreje, v letošnjem letu je več tudi slovenskih gostov. Redni gosti so še Nemci in po novem Izraelci. Med prvih deset držav po številu obiskovalcev se uvrščajo še Poljska, Velika Britanija, ZDA in Japonska. Zadnji v deseterici so madžarski gostje, ki jih je vse več, enako je tudi z obiskovalci s Hrvaške. Kot zanimivost povejmo še, da je Postojnsko jamo po naključju odkril domačin Luka Čeča.

Galerija: Prenovljen hotel Jama

Milijonti obiskovalec je že četrto leto zapored prestopil prag Ljubljanskega gradu

Ljubljanski grad je najbolj obiskana turistična znamenitost v Sloveniji (Foto: Shutterstock)
Ljubljanski grad je najbolj obiskana turistična znamenitost v Sloveniji (Foto: Shutterstock)

Najbolj obiskana kulturno-turistična točka v državi medtem ostaja Ljubljanski grad. Števci prihodov so danes zabeležili milijontega obiskovalca, že četrto leto zapored. V letu 2013 smo ga dočakali tik pred koncem leta, 28. decembra, predlani 16. novembra, lani 22. oktobra, letos pa še deset dni prej, torej 12. oktobra.

Dodatne Informacije

Več informacij:
Postojnska jama

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!