fbpx

Ne kupuj novih oblačil, preden ne narediš tega

Pozor! Ne kupuj novih oblačil, preden ne narediš tega

Z gotovostjo lahko trdimo, da je veliko več tistih, ki obožujejo nakupovanje oblačil, po domače šoping. Občutek, da ste našli tisto, kar vam ustreza, je neprecenljiv. V glavi si že predstavljate, kako boste uskladili nov kos oblačil z obstoječimi. Misel na to, da ste obnovili garderobo, pa vam ustvari občutek takojšnjega zadovoljstva. A kljub dobrem občutku vam podzavest trka na vrata slabe vesti, ker se zavedate, da bi bilo bolj pametno zavestno sprejemati odločitve, ki pomagajo pri reševanju planeta. Ker, bodimo iskreni, vsi se zavedamo, da ne potrebujemo vsega, kar tudi kupimo.

Ozaveščanje o negativnih vidikih potrošništva, trajnostnih odločitvah in uničevalnih posledicah tekstilne industrije za planet in ljudi se je v zadnjem času drastično povečalo. Številne organizacije s projekti opozarjajo na omenjene probleme, trgovine izdelujejo okolju prijazne kolekcije oblačil, ponekod pa lahko dobite tudi popust pri nakupu v zameno za oblačila, ki jih prinesete v reciklažo.

Čeprav se na prvi pogled zdi, da tekstilna industrija dela velik premik na tem problematičen področju, kaže, da se vsak poskus reševanja sveta zdi obsojen na prepad. Odgovor, zakaj je tako, je očem viden: trgovine so prenatrpane s tekstilom, kolekcije se tedensko menjavajo, mediji pa poročajo o vse slabših pogojih dela v državah, od koder izdelki tudi prihajajo.

Mnogi zakopljejo glavo v pesek in se pretvarjajo, da je svet pravičen in zelen, a to ne bo ničesar spremenilo. Zavestno sprejemanje odločitev, ki pomagajo pri reševanju planeta in ljudi, pa lahko pripeljejo do boljšega jutri. Način, na katerega to lahko storite, je preprost, KUPITE SVOJO GARDEROBO.

1. Modne kombinacije

Modne kombinacije
Modne kombinacije

Če resnično ljubite modo, je potem najbolje, da na spletu najdete fotografije modnih kombinacij, ki ste jih videli na znanih osebah, prijateljicah, blogerkah. Tiste, ki so vam všeč, si  shranite in poskušajte poustvariti isti slog z oblačili, ki jih že imate.

2. Pregled kosov, ki jih imate v omari.

Pregled kosov, ki jih imate.
Pregled kosov, ki jih imate.

Ko veste, kakšne kombinacije so vam všeč, je čas, da pregledate omaro. Vsak kos oblačila, ki ga imate, si oglejte in ocenite, kako ste se počutili, ko ste zadnjič bili v to oblečeni in kako ste ga kombinirali. Vprašajte se, ali bi ga spet nosili.

3. Modna pista

Modna pista
Modna pista

Zdaj, ko ste pregledali vse, kar imate, je čas za modno revijo. Poglejte fotografije, ki so vaš vir navdiha, in sestavite kombinacije, ki jih boste zagotovo nosili. Videli boste, da se vam bo zdelo, kot da imate nove kose oblačil v svoji omari.

4. Pospravite omaro.

Pospravite omaro.
Pospravite omaro.

Ker veste, kaj boste obdržali, je čas, da izpraznite omaro in vanjo sistematično zložite oblačila. Vsak kos naj bo razporejen glede na skupino, ker boste le tako imeli pregled nad tem, kaj imate od oblačil.

5. Znebite se krame.

Rešite se krame.
Znebite se krame.

Med pregledovanjem kosov ste zagotovo našli tudi takšne, ki jih ne boste nikoli več nosili. Krame se torej morate znebiti. Vsa oblačila, ki jih ne želite imeti,  fotografirajte in objavite na spletni trgovini ter tako zaslužite za nove kose. Lahko jih podarite bližnjim osebam ali jih odnesete v dobrodelno organizacijo, kjer bodo drugi ljudje imeli koristi od vaših oblačil. V trgovinah lahko tudi odložite oblačila na mesto za reciklažo in tako prejmete popust pri nakupu. Naredite z oblačili, karkoli se vam pač zdi primerno, saj je pomembno le to, da se znebite tistega, kar ne potrebujete v svojem življenju, omari.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!