fbpx

Premiera: sodobna drama Teror v Prešernovem gledališču Kranj

Teror je trenutno najbolj uprizarjano delo tako na evropskih odrih kot po svetu, saj je na sporedu v več kot štiridesetih gledališčih, v Nemčiji, Švici in Avstriji pa so si gledalci septembra prek TV-sprejemnikov lahko ogledali tudi film, posnet po istoimenski drami, in po koncu filma v živo glasovali o pilotovi krivdi oziroma nedolžnosti ter tako odločili o njegovem razpletu. Drama in njene številne uprizoritve so zaradi aktualne teroristične tematike doživele pravi medijski bum, njen avtor pa je postal medijska zvezda. V Prešernovem gledališču Kranj si boste lahko predstavo premierno ogledali 3. decembra ob 19.30 v režiji Eduarda Milerja.

Pomembne Informacije
Kdaj?
Kje?
Prešernovo gledališče Kranj
Dogodek na Facebooku
Vstopnina
Ni podatka

Drama se dogaja v sodni dvorani, v kateri so poleg vojaškega pilota Larsa Kocha (obtoženega za smrt 164 potnikov na letalu) tudi predsednik sodišča, branilec, državna tožilka in dve priči ter seveda tudi gledalci, ki morajo tokrat prevzeti vlogo porotnikov. Prav oni so tisti, ki z glasovanjem odločajo o pilotovi krivdi oziroma nedolžnosti. Med sodnim procesom proti pilotu Larsu Kochu se namreč izkaže, da se je po lastni presoji odločil za manjše število žrtev na račun večjega števila na nogometnem stadionu, kar pa seveda sproža etična vprašanja: Koliko pravzaprav šteje življenje posameznika? Ali je bolje sestreliti letalo s 164 potniki, da se izognemo smrti 70.000 ljudi na nogometnem stadionu? Ali bi pilot sestrelil letalo tudi, če bi bila na krovu njegova družina? Dilema, ki jo sprožajo drama in njene uprizoritve, je etična dilema »nemogoče odločitve«, kako se odločati v skrajnih primerih terorističnih akcij.

Teror v izvedbi gledališča Theater Winterthur.
Teror v izvedbi gledališča Theater Winterthur.

Ferdinand von Schirach je znan berlinski odvetnik, specializiran za kazensko pravo, in zastopnik številnih politikov, gospodarstvenikov, vplivnih podjetnikov in tudi navadnih smrtnikov. Na literarno sceno je v velikem zamahu stopil leta 2009, v svojem 45. letu, ko je najprej izšlo njegovo delo Zločini (Verbrechen), ki ga imamo tudi v slovenskem prevodu, leto zatem pa še z delom Krivda (Schuld). Obe knjigi sta postali veliki uspešnici. Pozneje je objavil še zbirko zgodb, dva romana in zbirko esejev: med drugim roman Taboo (ki je na lestvici revije Time pristal na prvem mestu) in leta 2014 dramo Teror.

Dodatne Informacije

Več informacij:
pgk.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!