Premikanje ure, ki se je končalo s smrtjo: 6 zanimivosti o poletnem in zimskem času

V nedeljo zjutraj bomo ob 03.00 premaknili uro na 02.00 in tako ponovno prešli v zimski čas. Da pa bo prehod letos nekoliko zabavnejši, smo za vas pripravili 6 zanimivosti, ki se nanašajo na premik ure.

Ste pripravljeni na premikanje ure na zimski čas ali bi raje vedeli, da do tega ne bi več prihajalo? No, tudi zgodovina nam lahko postreže z zelo zanimivimi dejstvi o poletnem in zimskem času, pa tudi s kakšnim morbidnim. Tako so pred 20 leti na Zahodnem bregu v Izraelu umrle tri osebe in to prav zaradi premikanja ure na zimski čas.

Sonce in politika

Zimski čas je glede na Sonce tisti, ki je naraven. Poletni čas je bil uveden z zakonom, torej z odlokom, in na splošno je to stvar posamezne države oziroma v našem primeru stvar Evropske unije. Slovenci smo poletni čas pričeli uporabljati 27. marca 1983, podlaga pa je bil Zakon o računanju časa, ki je bil skoraj pol leta pred tem sprejet v skupščini Socialistična federativna republika Jugoslavija.

Slovenci prestavljamo uro od leta 1983.
Slovenci prestavljamo uro od leta 1983.

Zgodovina

Včasih trdijo, da je poletni čas predlagal Benjamin Franklin v pismu urednikom Pariškega dnevnika. Kakorkoli, članek je bil hudomušen, in Franklin ni predlagal poletnega časa, ampak je menil, da morajo ljudje prej vstati in prej leči v posteljo. Prvi, ki je zares predlagal prehod na poletni čas, je bil angleški gradbenik William Willet. Prva država, ki mu je prisluhnila in začela premikati uro, je bila Kanada (1908). V Evropi je bila prva Nemčija (1916), sledile so ji Francija, Velika Britanija in Avstrija. Med drugo svetovno vojno se je poletnega časa posluževal tudi Adolf Hitler, zato še danes marsikdo reče premikanju urnih kazalcev “Hitlerjeva ura”. Čeprav so po drugi svetovni vojni poletni čas ukinili, so ga zaradi energetske krize v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja ponovno vpeljali.

Nekatere države ure ne premikajo ure

Islandija, Japonska, Južna Koreja, Tajvan, Rusija, Kitajska, Indija, Južna Amerika in Južnoafriška republika ure nikoli ne premikajo, ampak so vseskozi v zimskem času.

Igranje s časom

Pred devetimi leti se je Rusija odločila, da za vedno ostane na poletnem času. A ta odločitev ni trajala dolgo, saj so si hitro premislili. Že leta 2014 so v Dumi izglasovali, da bodo uporabljali le zimski čas.

Sporne posledice za zdravje

Kadarkoli se ura premakne naprej ali nazaj, nekateri ljudje tarnajo, da se ne počutijo dobro. So utrujeni, padejo iz svojega biološkega ritma, spremeni se njihovo razpoloženje. Čeprav medicina temu ne posveča večje pozornosti, so nekatere raziskave pokazale, da organizem rabi do 15 dni, da se navadi na spremembe. Po mnenju zdravnikov pa naj bi imelo premikanje ure zanemarljiv učinek na telo v primerjavi z večizmenskim delom in spremembo časovnega pasu.

Premikanje ure pri nekaterih ljudeh povzroča več zdravstvenih preglavic.
Premikanje ure pri nekaterih ljudeh povzroča več zdravstvenih preglavic.

Smrtonosno premikanje ure

Zahodni breg* je imel septembra 1999 še vedno poletni čas, Izrael pa je uro premaknil na zimski čas. Teroristi iz Zahodnega brega so pripravili tempirane bombe in jih pretihotapili v Izrael. Ker pa se spremembe časa niso zavedali oziroma jih je ta popolnoma zmedla, so bombe eksplodirale eno uro pred načrtovanim. Umrli so trije teroristi, ki so imeli načrt, da ubijejo 2.000 ljudi.

*teritorij, ki se nahaja med desnim bregom reke Jordan in razmejitveno črto med Izraelom in Jordanijo iz leta 1949, na jugovzhodu pa meji na Mrtvo morje

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
“Mama, namaži mi kruh.” Se spomnite svojega otroštva, ko smo imeli tako malo, a smo bili tako srečni?