fbpx

Prenehajte s samodestruktivnim vedenjem, če se znajdete v težki situaciji!

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Vsi smo se že znašli v obdobjih, ko se nam je zdelo, da je vsega preprosto preveč. Do tega lahko pride zaradi bolečih, neželenih situacij, stresnih dogodkov in občutka, da stojimo na življenjskem razpotju. Takrat se lahko zgodi, da svojo bolečino poskusimo utišati preko nezdravih načinov obnašanja, ki pa na daljši rok situacijo še poslabšajo. Zato smo za vas pripravili 5 nasvetov, kako se na zdrav način soočiti s težkim življenjskim obdobjem.

1. Bodite pozorni na svoje občutke

Naše telo nam vsakodnevno pošilja zelo pomembna sporočila, ki jih ne smemo ignorirati.
Vedeti morate, da bodo vaši občutki vedno prišli na plan in da bodo bolj intenzivni, če jih boste sprva poskusili zakopati. Zato se z žalostjo, anksioznostjo in bolečino soočite: v teh čustvih ni nič sramotnega, zato si jih dovolite čutiti. Nekaterim pomaga, da se jočejo ali vpijejo, drugi pa jih predelajo v tišini ali ob ustvarjanju.

Pomembno je, da si dovolite čutiti Foto: Cottonbro / Pexels

2. Svoja čustva izrazite

Po nezdravih načinih vedenja boste najhitreje posegli, če se tekom dneva pretvarjate, da je v vašem življenju vse v redu. Zato je pomembno, da svoja čustva zaupate osebam, ki so vam najbližje ali strokovnjaku. Če se vam zdi, da na to še niste pripravljeni, jih poskusite zapisati v dnevnik.
Ko smo v svoji žalosti sami, lahko hitro dobimo občutek, da rešitve ni oz. da je bolečina prevelika, da bi se z njo soočili. Ko pa se o občutkih pogovorimo z nekom drugim, tako mnenje spremenimo: jasno nam postane, da se lahko vsaka situacija obrne na bolje in da imamo ljudi, ki nam bodo stali ob strani.

3. Ne ravnajte impulzivno

Če ste nagnjeni k nezdravim načinom soočanja z bolečino, potem je pomembno, da sestavite načrt, kako ravnati, ko se srečate z negativnimi mislimi. Le-ta se od posameznika do posameznika razlikuje, eden od primerov pa je, da ob želji, da bi posegli po alkoholu ali drugih nezdravih opcijah pokličete prijateljico, si ogledate najljubšo, pomirjujočo serijo, za nekaj časa ležete ob sproščujoči glasbi itd.
Eden od načinov, kako preprečiti nezdravo vedenje je tudi, da si zapoveste, da do naslednjega jutra ne boste sprejemali nobenih odločitev in da boste šele takrat določili, kako ravnati.

Mnogim pomaga, da bolečino zaupajo najbližjim Foto: Alena Shekhovtcova / Pexels

4. Ne postavljajte se v nevarne situacije

Nezdravemu vedenju se boste uprli veliko lažje, če zanj ne boste imeli možnosti. Če ste nagnjeni k prekomernem pitju, potem alkohola ne kupujte in se namesto v baru s prijatelji dobite v naravi oz. kavarni. Enako velja, če je vaš način soočanja z bolečino prenajedanje z nezdravo hrano: v tem primeru poskrbite, da takih živil v vaši shrambi ne bo oz. poskusite najti način, s katerim bi lahko to navado zamenjali.

5. Poiščite zdrav način soočanja z bolečino

Za toksične načine vedenja po navadi velja, da v našem telesu dvignejo raven dopamina in drugih hormonov sreče. Zato je pomembno, da najdete aktivnost, ki bo to dosegla brez uničevanja vašega telesa. To je lahko ukvarjanje s športom, kreativnost, druženje z bližnjimi, ogled priljubljene serije ali filma….

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!