fbpx

Prenosnik, chromebook ali tablica: za kaj naj se odločim?

Velika možnost izbire velikokrat povzroči še več sivih las. Še posebej takrat, ko so si stvari, ki so na izbiro, relativno podobne. Tako je zdaj tudi z računalniškimi napravami. Še pred kratkim smo imeli na voljo samo mobilnik ter računalnik, zdaj pa je 'sivega območja' vmes ogromno. Poleg pametnega telefona po navadi potrebujemo še prenosnik, tablico, v zadnjem času pa še priljubljeni chromebook. Kakšne so razlike med njimi in kaj bi morali vedeti, preden se odločite za nakup, si preberite v nadaljevanju.

Prenosnik, chromebook ali tablica: za kaj naj se odločim? Znana dilema? Potem berite dalje. Tukaj je namreč nekaj stvari, ki jih morate vedeti, preden se odločite za nakup.

Tablica

Tablice so izjemno praktične, saj ne zavzamejo veliko prostora, so precej lahke in preproste za uporabo. Odlične so tudi za branje, ne glede na to, ali gre za novice na spletu, elektronsko pošto, PDF-je, e-knjige ali stripe. V primerjavi s chromebooki imajo zasloni tablic boljšo ločljivost. Pa tudi sicer je zaslon najpomembnejši element pri tablici. Za udobno uporabo priporočamo vsaj 9-palčnega. Glede ločljivosti pa se ravnajte po načelu večja kot je, boljša je. Applov zaslon Retina je sicer razred zase in z gostoto 264 točk na palec nima tekmeca, a tudi tisti z ločljivostjo 1280 x 800 ali podobno so vredni razmisleka. Na splošno pa velja, da večja ločljivost pomeni ostrejšo in bolj naravno sliko. Priporočljivo je še, da ima USB-priključek ter režo za spominske kartice SD, kar bo olajšalo povezovanje z drugimi napravami, prenašanje podatkov ter pregledovanje in shranjevanje fotografij. Če ne preživite veliko časa na tipkovnici in potrebujete večji zaslon, kot je na vašem pametnem telefonu, potem je tablica prava rešitev.

IPAD PRO

Chromebook

Prenosni računalniki chromebook z mobilnim Googlovim operacijskim sistemom Chrome OS so vedno bolj priljubljeni. Ko je Google izdal prvi chromebook, si še nismo znali predstavljati, kaj pomeni imeti računalnik, ki ‘živi’ samo na spletnem brskalniku. Pa še nizka cena nas je prej zmedla kot ne. Kako lahko prenosnik za petino cene hodi vštric z raznimi MacBooki ipd.(?) No, v bistvu v veliko primerih lahko. Konec koncev, saj skoraj ves čas samo brskamo po spletu, je tako? Chromebook torej za relativno malo denarja ponuja kar precej. Zato ne preseneča, da vodilna računalniška podjetja ves čas pripravljajo nove modele teh prenosnikov. Novi Samsungov Chromebook Pro tako že podpira nekatere Androidne aplikacije, ima 4 GB RAM-a in 32 GB prostora na disku. Že skoraj pravi računalnik. No, še vedno jih ne gre primerjati s pravimi računalniki, a so cene chromebookov tako ugodne (med 200 evri in 500 evri), da velja razmisliti tudi o tej možnosti.

SAMSUNG CHROMEBOOK PRO

Prenosnik

Če vaše delo zahteva več od branja e-knjig in brskanja po spletu, potem se ne bo težko odločiti. Prenosniki, kot jih poznamo, so namreč namizni računalniki, ki jih lahko nosimo s seboj. V primerjavi s tablicami oz. chromebooki imajo bistveno več zmogljivosti. Vam zna pa izbira med njimi povzročiti kar precej preglavic, saj so na voljo v vseh vrstah, oblikah, zmogljivostih in cenah. Pozorni bodite predvsem na velikost. Prenosni računalniki z zaslonom, večjim od 15,6 palca, so zelo veliki in precej ‘nerodni’, medtem ko so tisti z zaslonom 13,3 palca manjši, lažji, z dlje časa delujočo baterijo, a tudi neprimerni za npr. zahtevnejše grafične obdelave. Če ste povprečen uporabnik, uberite srednjo pot in izberite 15,6-palčni prenosnik. Seveda so potem tu velikost pomnilnika, hitrost procesorja, velikost diska in ostale lastnosti, ki jih morate prilagoditi svojim potrebam.

DELL XPS

Tako, upamo, da bo od zdaj naprej na vaših glavah kak siv las manj!

Dodatne Informacije

Več informacij:
gearpatrol.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!