fbpx

Prepoznajte slabe prijatelje: 6 stvari, ki jih dobri prijatelji nikoli ne storijo

Foto: envato

Prijatelji so lahko kot druga družina, saj so z vami za smeh in solze. Dobri prijatelji so vedno ob vas, saj vas podpirajo in lepšajo življenje. Včasih pa se družite z ljudmi, ki na vas pravzaprav ne vplivajo dobro. Ne prinašaj pozitivne energije, spoštovanja in dobrih občutkov, v vas zbujajo krivdo in obžalovanje. Bodite pozorni na določene znake, ki kažejo, da ob sebi nimate pravih prijateljev.

1. Ko te obtožijo krivde

V zdravem prijateljstvu so vzponi in padci običajni, a niso vse stvari, ki se zgodijo, dramatične. Slabi prijatelji bodo vsako situacijo poskušali narediti še bolj dramatično in ob njih imate nenehen občutek krivde. Vsaka stvar, ki se zgodi, ste zanjo krivi vi.

2. Ko morajo biti vedno boljši od tebe

Prijatelji so tam, da vas podpirajo v različnih življenjskih situacijah. Pravi in ​​iskreni prijatelj, vas bodo poslušali, vam pomagali, vas podprli in vam morda tudi svetovali. Slab prijatelj pa za vaše težave ne želi niti slišati. Nenehno primerja vaše izkušnje s svojimi, se hvali s svojimi uspehi in je samo on središče sveta.

Lažna prijateljstva so lahko prav tako čustveno izčrpavajoča in zlorabljajoča, kot je partnerski odnos. V takšnih primerih je treba odločno postaviti meje in poskrbeti zase.
Foto: Becca Tapert/unsplash

3. Ko ogovarjajo druge prijatelje

Ko vaš prijatelj začne ugovarjati druge prijatelje je to znak, da lahko to počne tudi ko vas ni v bližini. Ko ugotovite, da imate prijatelja, ki rad obrekuje, je dobro, da razmislite o skupnem prijateljstvu.

4. Se ne opravičijo pravilno

Pravi prijatelji se bodo znali tudi primerno opravičiti. Ob opravičilu vas bo pravi vprašal po vaših čustvih in zakaj ste se tako počutili. Le opravičilo – žal mi je, ni dovolj.

5. Ko ti rečejo, da pretiravaš

Izsiljevanje je oblika čustvene zlorabe, pri kateri nekdo s svojimi besedami in dejanji brez utemeljenega razloga povzroči dvom v vaše misli in občutke. Ljudje, ki vas spravljajo pod vpliv tovrstnega vedenja, vam dajo misliti, da ste v resnici krivi ter, da pretiravate tudi zaradi svoje občutljivosti.

6. Ko poudarijo, kaj so naredili za vas

Če nenehno poudarjajo, kaj vse so naredili za vas, se čez vas pritožujejo in vam povzročajo občutek krivde, ter, da ste jih nenehno nekaj dolžni, je morda čas, da o takšnem prijateljstvu dobro razmislite.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.