fbpx

20 znakov, da ste pod velikim stresom

Foto: envato

Stres je naravna fiziološka in psihološka reakcija na različne življenjske okoliščine. Stresu se ne moremo izogniti, saj je prisoten v vsakdanjih obveznostih in življenju. Od posameznika pa je odvisno, kako se bo nanj odzval oziroma kako ga bo obvladoval. Strokovnjaki so mnenja, da mora posameznik znati prepoznati znake stresa, ki opozarjajo, da je čas za spremembo življenjskega sloga. V prispevku vam razkrivamo tipične znake, ki kažejo, da na vas vpliva stres.

1. Ste nenehno utrujeni

Utrujeni ste ne glede na zadostno količino spanca. Kljub temu, da spite redno in dovolj, se še vedno počutite utrujeni in neprespani.

2. Zjutraj se težko zbudite

Če se zjutraj težko zbudite, pomeni, da zaradi izpostavljenosti stresu nadledvična žleza ne izloča dovolj hormona kortizola. Ta namreč zjutraj poskrbi za proizvodnjo energije v našem telesu in nam pomaga, da se lažje prebudite.

3. Slab spanec in nočne more

S količino spanca se število pozitivnih in lepih sanj postopoma povečuje. Ko pa ste živčni in napeti, se pogosteje zbujate, kar zmanjša možnost, da bi dosegli raven spanja, v kateri utrujene in obremenjene sanje nadomestijo pozitivne in sproščene podobe.

via GIPHY

4. Želja po hrani

Imate veliko željo po slani hrani. Kronični stres vodi v neravnovesje v količini elektrolitov v telesu, zato vsake toliko potrebujete nekaj slanega.

via GIPHY

5. Imate vrtoglavico

Če se vam ob vstajanju iz sedečega, ležečega ali počepnega položaja vrti, pomeni, da je stres povzročil pomankjanje elektrolitov.

6. Neredna menstruacija

Če imate neredno mesečno perilo in bolečine lahko pomeni, da se v telesu izloča presežek stresnih hormonov, kar posledično vpliva na neravnovesje spolnih hormonov. Boleči menstrualni krči se pri ženskah pod stresom pojavljajo dvakrat pogosteje kot pri tistih, ki niso pod njegovim vplivom.

7. Pogosto ste prehlajeni

Kronični stres vodi v upad imunosti, zaradi česar se telo težko bori proti različnim bakterijam in virusom.

8. Slabo spopadanje s stresom

Stresne situacije iz dneva v dan slabše prenešate in se z njimi težko soočate. To se zgodi zato, ker se po daljši izpostavljenosti stresnim situacijam močno zmanjša sposobnost prenašanja in upiranja stresu.

9. Pijete veliko kave

Če ne morete preživeti dneva brez večjih količin kofeina in energijskih pijač, lahko pomeni, da so telesne energijske zaloge zaradi stresa izčrpane.

via GIPHY

10. Glavoboli

Blažji glavoboli ali intenzivnejše migrene se lahko pojavijo čez vikend, ko se stres in napetost zmanjšata.

11. Nenaden pojav aken

Vneta koža je lahko tudi znak stresnega življenjskega sloga.

12. Pojav kožnih bolezni

Srbenje, atopijski dermatitis ali seboreja so kožne bolezni, ki imajo svojo osnovo v čustvenih obremenitvah kroničnega stresa.

13. Pojav novih alergij

Če se vam iznenada pojavijo alergije je lahko to znak, da stresni hormoni spodbujajo izločanje imunoglobulina E, beljakovine v krvi, ki je odgovorna za alergijske reakcije v telesu.

14. Bolečine v trebuhu

Čeprav povezava med anksioznostjo in bolečino v trebuhu še ni bila dovolj medicinsko raziskana, so številne študije pokazale, da trebušne krče sproži tudi živčnost in drugi simptomi stresa, kot sta tesnoba in strah.

15. Nenadno pridobivanje ali izguba teže

Niste naredili nobenih sprememb v svoji prehrani, vendar nenadoma pridobivate na teži ali hujšate. Stres lahko povzroči hormonske spremembe, ki vplivajo tudi na telesno težo. Posebej vpliva na delo ščitnice, nerazložljivo pridobivanje in hujšanje pa sta eden od znakov, da vaša ščitnica povzroča težave.

16. Težave z zgago

Težave z zgago je najpogosteje posledica zaužitja hrane in pijače. Težave z njo, pa se lahko pojavijo tudi zaradi stresa, saj ta spodbuja prekomerno izločanje želodčne kisline.

17.  Tesnoba

Stres vpliva ne le na fizično stanje, ampak tudi na psihično stanje posameznika. Dolgotrajna izpostavljenost stresu lahko povzroči napade panike, s katerimi se običajno ne morete spopasti brez pomoči strokovnjakov.

via GIPHY

18. Slabše osredotočenje

Včasih ste bili natančni, točni, hitri in učinkoviti, zdaj pa se preprosto ne morete osredotočiti na svoje delo in obveznosti? Stres je naredil svoje.

19. Pozabljivost in izguba ostrine

Če se težje osredotočate, pogosto pozabljate, rabite dovolj časa, da zbistrite svojo glavo in misli, vse to je lahko tudi posledica stresa.

20. Pretiravate z razvadami

Namesto nekaj cigaret na dan brez težav pokadite celo škatlo. Zaradi občutka pritiska v stresnih situacijah, iščete tolažbo v različnih škodljivih razvadah.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.