fbpx

Prijateljstvo z bivšimi partnerji – da ali ne?

Foto: envato

V življenju se velikokrat znajdemo v situacijah, ki jih ne pričakujemo oz. si jih nismo želeli. In včasih te situacije zadevajo bivše partnerje: nekateri nedvoumno trdijo, da kakršenkoli odnos s staro ljubeznijo ne pride v poštev, drugi pa menijo, da je prijateljstvo mogoče, sploh v primeru, da imajo z bivšimi skupno družbo. Kdaj je torej primerno, da z bivšimi ohranimo stik oz. se strinjamo z druženjem z bivšimi svojega partnerja?

Na začetku zveze po navadi ne razmišljamo o svojih bivših, še manj pa o bivših svojega novega partnerja. Vendar pa nas življenje včasih popelje po poti, ki si je nismo zamislili in s tem ni prav nič narobe.
Če ima vaš partner iz prejšnje zveze otroke, je recimo povsem primerno, da z bivšo partnerko zavoljo njih ohranja prijateljske oz. vsaj civilne odnose. V tem primeru je na vas, da premislite, ali ste na tovrstno zvezo pripravljeni in partnerju komunikacije ne preprečujete, ob srečanjih pa tudi vi ohranite spoštljivo obnašanje. Kaj pa, če razlog, da želi vaš partner z bivšo ohranjati stike, ne leži v otrocih?

Civilni odnosi so ob skupnih otrocih nujni Foto: Mart Production / Pexels

Prijateljstvo z bivšimi – da ali ne?

Ko pride do vprašanja o prijateljstvu z bivšimi partnerji, so mnenja deljena. Nekateri si težko predstavljajo, da bi se družili z osebo, do katere so nekoč gojili romantična čustva, drugi pa v tem ne vidijo ničesar slabega. In ker smo ljudje različni, pravilnega odgovora ni. Pomembno je le, da s partnerjem točno določita, kako bosta ravnala, pri čemer morata biti pozorna, da sta z odločitvijo zadovoljna oba. Nikakor ne smete sprejeti dogovora, za katerega čutite, da bi vas na dolgi rok lahko prizadel – to lahko namreč v prihodnosti povzroči konflikte in nezaupanje.
Tukaj moramo tudi poudariti, da imamo ljudje različne definicije prijateljstva. Nekateri si pod to besedo predstavljajo odnos, pri katerem se z bivšim partnerjem pozdravijo, ko se vidijo in jim ni problem, da čas preživijo v skupni družbi. Po drugi strani pa nekateri prijateljstvo dojemajo kot globlji odnos, ki zajema redno druženje. Zato je nujno, da sta si partnerjem na jasnem, kaj ta beseda pomeni za vaju- tako se bosta izognila prihodnjim nesporazumom.

Pomembno je, da se s partnerjem pogovorite Foto: Katerina Holmes / Pexels

Kaj pa prijateljstvo s partnerjevo bivšo?

Včasih se zgodi, da se srečamo tudi z vprašanjem o prijateljstvu s partnerjevo bivšo. Do tega lahko pride, če se poznata že dolgo ali pa sta v istem službenem okolju. Tukaj pravi odgovor veste samo vi, zato predlagamo, da ravnate točno tako, kot čutite. Seveda je pomembno, da ob morebitnih srečanjih vzdržujete civilno in vljudno obnašanje, in da, če si želite, da do druženj ne bi prihajalo, to partnerju jasno poveste.
Kaj pa, če partner kljub vašemu nestrinjanju druženje z bivšo nadaljuje oz. celo predlaga, da bi se družili skupaj? Takrat je pomembno, da postavite jasne meje in mu date vedeti, česa si v zvezi pač ne boste dovolili. Zavedati se morate, da vam v situaciji, ki vas žalosti, ni potrebno ostajati in da si zaslužite partnerja, ki bo vas in vaše želje cenil in upošteval.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.