fbpx

Prižig prazničnih lučk 2021 v slovenskih mestih in po svetu

Foto: Envato
Zadnjič posodobljeno: :

Te zanima kdaj bo prižig lučk v različnih slovenskih mestih? Prižig prazničnih lučk 2021? Veseli december je pred vrati. V številnih slovenskih mestih bodo v naslednjih dneh zasijale praznične osvetlitve, medtem ko so v nekaterih svetovnih prestolnicah pohiteli in jih prižgali že v začetku novembra. Kaj hočemo, praznično vzdušje nikoli ni odveč!

Prižig lučk 2021 v slovenskih mestih

Za začetek pokukajmo v domača mesta, ki s koncem novembra prižigajo praznične luči in začenjajo obdobje adventa s kopico prireditev in dogodkov.

Ljubljana

Praznične luči v slovenski prestolnici se bodo prižgale 26. novembra, istočasno pa bo zaživel tudi božični sejem. Avtor letošnje praznične okrasitve je Urban Modic, ki jo je naslovil kar z »Vsemoč – moč vseh«. Na Gallusovem nabrežju bodo že tradicionalno svetile jaslice, če pa si želite privoščiti kozarec vročega vina, boste pri tem morali pokazati potrdilo PCT.

Maribor

Tudi v Mariboru bodo praznične luči zaživele ta petek, 26. novembra, zaradi ukrepov brez spremljevalnega programa. Tudi letos v sklopu adventa ne bo manjkalo živahnega dogajanja. Zaživelo bo Vilinsko mesto, na Glavnem trgu pa bo ob božični tržnici tudi vrtiljak za najmlajše.

Celje

V Celju se praznične luči prižigajo v soboto, 27. novembra, ko se tudi uradno začenja program Pravljično Celje. Silvestrovanja v Celju letos sicer ne bo, prav tako so zaradi ukrepov odpovedani koncerti, zato pa bo v mestnem središču potekala božično-novoletna tržnica.

Foto: Unsplash/Marina Khrapova

Ptuj

Ptujčani bodo praznične luči lahko občudovali od 6. decembra dalje. Program bodo prilagodili aktualnim ukrepom in razmeram, tako kot vsako leto, pa bodo tudi letos obdarili otroke in starostnike.

Kranj

V petek 3. decembra, na rojstni dan Franceta Prešerna, bodo praznične luči tradicionalno zasvetile tudi v Kranju, kjer bo letos prvič okrašen tudi vrt gradu Khiselstein. Za mlajše pripravljajo pravljični gozdiček, starejši pa bodo lahko občudovali luči na veliki božično-novoletni jelki. V kanjonu Kokre bodo na ogled postavili lesene jaslice.

Murska Sobota

V Murski Soboti prižig luči napovedujejo za nedeljo, 5. decembra, postavili pa bodo tudi mestno drsališče.

Novo mesto

Praznična osvetlitev bo v Novem mestu na ogled vse od 5. decembra, tradicionalnega miklavževanja pa zaradi aktualnih covid razmer ne bo. Novomeščani pa se bodo v sklopu adventnega dogajanja lahko drsali na Glavnem trgu.

Nova Gorica

Lučke v Novi Gorici, na prenovljeni Delpinovi ulici, se prižigajo s 3. decembrom. Tudi letos naj bi obiskovalci s poganjanjem koles ustvarjali električno energijo za osvetlitev novoletnih jelk.

Koper

V Kopru bodo praznične luči prižgali 27. decembra, istočasno pa se bo odprlo tudi drsališče za najmlajše v Taverni. V Hlavatyjevem parku bo tudi letos zaživel živalski vrt z velikimi 3D-živalskimi motivi.

Prižig lučk 2021 v svetovnih prestolnicah

Številna evropska mesta so lučke prižgala že pred časom, sosednji Zagreb, pa bo to storil v naslednjih dneh. V Parizu so tako luči prižgali že 21. novembra, le pred Mestno hišo bodo zasvetile v začetku decembra. Tudi v Londonu so lučke na ogled že vse od 9. novembra, ko je 115.000 luči zasvetilo na slovitem Covent Gardnu. Če vas mika, si še vedno lahko ogledate prižig lučk v New Yorku, ta bo v sredo 1. decembra.

Zagreb

Advent v Zagrebu se začenja 27. novembra, ko bodo zasvetile praznične luči. V zagrebški cerkvi bo tudi letos mogoče občudovati jaslice, načrtujejo pa tudi nekaj koncertov in predstav za najmlajše.

Dunaj

Na Dunaju so prehiteli popolno zaprtje in praznične luči prižgali že 12. novembra. Na ogled je več kot dva milijona LED lučk, ki svetijo na kar 30 nakupovalnih ulicah.

Benetke

Naši zahodni sosedje prižig lučk v Benetkah načrtujejo za 27. november. V sklopu Grand Openinga se bodo prižgale luči na Piazzi Ferretto, istočasno pa tudi luči na veliki božično-novoletni jelki.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!