Projekt Tekstilnica – zbiranje in menjava oblačil

Imate doma kup oblačil, ki so lepo ohranjena, ampak jih ne nosite več (oziroma jih nikoli tudi niste - ah, punce in naši prenagljeni nakupi...)? Projekt Tekstilnica vam vsako zadnjo sredo v mesecu omogoča menjavo oblačil, zaradi katere se boste znebili starih kosov in domov prinesli kakšnega novega ali vsaj kakšnega bolj vintage.

Pomembne Informacije
Kdaj?

do

Kje?

Walfdorska šola Ljubljana

Organizator

Tekstilnica

Dogodek na Facebooku

Povezava

Vstopnina

3 €

Vsakdo, ki je bil kdaj v tujini, lahko pove, da so tam trgovine z oblačili iz druge roke in vintage trgovine neprimerljivo bolj pogoste kot v Sloveniji. 2nd hand shopi in oblačila, ki niso direktno sveža iz ‘’normalne’’ trgovine (čeprav se nam zdi tudi svežina vonja po kitajskih tovarnah precej vprašljiva…), imajo pri nas še vedno nekašno negativno konotacijo.

Tekstilnica s predelavo starih oblačil odpira delovna mesta za težje zaposljive skupine ljudi.
Tekstilnica s predelavo starih oblačil odpira delovna mesta za težje zaposljive skupine ljudi.

Projekt Tekstilnica s svojim delovanjem zato podira te tabuje, saj redno organizira zbiralne akcije oblačil in različne izmenjave, katerih namen je osveščati javnost o pomenu ločenega zbiranja tekstilnih odpadkov, v okviru socialnega podjetništva odpirati nova, zelena delovna mesta za težje zaposljive skupine ljudi (predvsem ženske nad 50 let) in pa vzpostaviti učinkovit sistem zbiranja in predelave rabljenih oblačil.

PREBERITE ŠE: 10 nasvetov za moške, kako v svoj način oblačenja vnesti več stila

Vse skupaj poteka prav preprosto. Če so vaša oblačila še modna ali nosljiva, jih lahko izmenjate vsako zadnjo sredo popoldne na Walfodrski šoli v Ljubljani. Če pa sem vam zdi, da niso več ‘’za nikamor’’ in bi jih drugače vrgli v smeti, prinesete ta oblačila na zbiralno akcijo ali pa jih vržete v zabojnik Tekstilnice. Iz njih nato zaposleni iz socialno težje zaposljivih skupin izdelajo nove izdelke: nova oblačila, unikatne modne dodatke, torbice ali izdelke za dom, krpe za industrijo in podobno. Vse izvirne izdelke lahko kupite v njihovi spletni trgovini.

Oblačil se lahko znebite v zabojnike Tekstilnice ali na zbiralnih akcijah.
Oblačil se lahko znebite v zabojnike Tekstilnice ali na zbiralnih akcijah.

Na izmenjavo na Walfdorski šoli v Ljubljani lahko vsako zadnjo sredo v mesecu (prva je že 24. septembra) med 17. in 19. uro prinesemo do 10 čistih in lepo ohranjenih kosov oblačil, obutve ali hišnih tekstilij. V sprejemnici plačamo skromno vstopnino (3 evre), oblačila pa oddamo in zanje dobimo točke. Nato si lahko tekom izmenjave izberemo oblačila v vrednosti teh točk.

Če pa želite le sprazniti omaro, lahko to storite že 15. septembra na zbiralni akciji v Savskem naselju v Ljubljani, 22. septembra na zbiralni akciji na Fužinah, 13. in 27. oktobra v Grosupljem in 20. oktobra v Brezovici pri Ljubljani. Prav vse kose oblačil in obutve pa lahko oddate tudi v zabojnike Tekstilnice, ki se nahajajo po celotni Sloveniji in katerih lokacije lahko poiščete tukaj.

Dodatne Informacije

Več info o zbiralnih akcijah, izmenjavah oblačil in zabojnikih za tekstil na www.tekstilnica.si

Spletna trgovina unikatnih izdelkov iz predelanih oblačil: trg.ebm.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!