Komaj čakamo jesen in jesenske sladice, a vsak grižljaj tovrstnih dobrot vsebuje ogromne količine sladkorja. Čeprav ni nič narobe, če občasno pojemo kaj sladkega, raje pripravimo sezonske sladice v njihovi bolj zdravi različici. Pripravite zdrave cimetove rolice, ki so prav tako okusne kot originalne, a vsebujejo manj sladkorja.
Cimetove rolice
Sestavine
- 120 ml mandljevega ali manj mastnega mleka
- 4 žlice olja po izbiri
- 1 jajce
- 110 g bučnega pireja
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 1 čajna žlička cimeta
- 1 čajna žlička muškatnega oreščka
- 55 g rjavega sladkorja
- 1 zavitek instant kvasa
- 440 g polnozrnate moke Sestavine za polnjenje:
- 60 g masla
- 100 g rjavega sladkorja
- 1 čajna žlička cimeta
- 2 žlici rozin, suhih brusnic ali oreščkov po izbiri ( po želji)
Navodila
- V manjši skledi zmešajte toplo mleko, sladkor in kvas ter pustite pet minut, da se aktivira.
- V večji skledi zmešajte olje, jajce, vanilijo in bučni pire ter mešajte dokler ne dobite gladke zmesi.
- Dodate aktiviran kvas in ponovno premešate, nato dodate moko in začimbe ter testo zamesite.
- Testo gnetite tri do pet minut, dokler ne postane raztegljivo, nato pa ga pustite vzhajati vsaj eno uro.
- Ko podvoji prostornino, testo preložite na delovno površino in ga razvaljate v pravokotnik.
- Testo namažite z maslom, ga potresete z mešanico sladkorja in cimeta ter po želji dodate suho sadje ali oreščke.
- Testo zavijte v rolo in razrežetena 12 enakih delov.
- Zavitke položite v pekač in pustite vzhajati še pol ure.
- Pečico segrejejte na 180 stopinj Celzija in zvitke pečete 20 do 30 minut oziroma dokler ne postanejo zlato rjavi.
- Ko so pečeni, jih ohladite in jih po želji postrežete z malo grškega jogurta ali sojinega jogurta z vanilijo.