Kečap je zelo priljubljen dodatek k hrani. Ko boste poskusili domači kečap, pa se boste prepričali, da je vreden vsega časa, ki ga porabite za pripravo, saj je okus neprimerljivo polnejši in okusnejši.
Večina domačih receptov za kečap je narejenih iz konzerviranega paradižnika. Za odličen okus kečapa je potrebno uporabitii svež paradižnik. Lahko uporabite različne vrste paradižnika – od grozdastega, volovskega srca, kombinirate pa lahko tudi s češnjevcem.
Sestavine za domači kečap:
- 4 nageljnove žbice
- 2 lovorjeva lista
- cimetovo palčko
- ¼ žličke semena zelene
- ¼ žličke čilija
- ¼ žličke piment
- 2 kg paradižnika
- sol
- ½ skodelice jabolčnega kisa
- 5 žlic rjavega sladkorja
- 1 čebulo
- sladek čili
- strok česna
Priprava domačega kečapa:
Najprej pripravite vrečo z začimbami. Vzemite gazo ter vanjo položite nageljnove žbice, lovorjev list, cimetovo palčko, semena zelene, čili in piment. Nato gazo zavežite s vrvico, da nastane vrečka.
V 4-litrski lonec dodajte paradižnik (med seboj lahko sorte paradižnika tudi kombinirate), sol, kis, sladkor, čebulo, čili, česen in vrečko z začimbami, ki ste jo predhodno pripravili. Kuhajte na zmernem ognju, dokler paradižniki in čili ne postanejo mehki, čebula pa prosojna. Po kuhanju odstranite vrečko z začimbami.
Kečap pire zmešajte s paličnim mešalnikom, ter ga nato precedite skozi gosto cedilo, da odstranite še vsa semena. Pri tem si pomagajte z vilico. Vsebino, ki ste jo precedili dodajte nazaj v lonec in dušite na nizkem ognju še približno 30 minut. Ne pozabite mešati, saj se vam lahko vsebina kaj hitro prismodi na posodo. Ko se kečap zgosti v želeno strukturo, ga ohladite in servirajte v steklene posodice. V hladilniku ga imate lahko shranjenega do 3 tedne.