Miso je tradicionalna japonska sestavina, ki se proizvaja s fermentacijo soje s soljo ter včasih z rižem, ješprenom, morskimi algami itd.
Običajno miso juho postrežemo kot prilogo k jedem, lahko pa vsebuje tudi različne sestavine, kot so morske alge, tofu in zelena čebula. Je glavna sestavina japonske kuhinje in velja za zdravo in prijetno hrano.
Japonska miso juha
Sestavine
- 4 skodelice juhe iz dashija (lahko ga naredite iz instant dashi v prahu ali z kuhanjem kosmičev alg in palamide)
- 4 žlice miso paste (lahko uporabite belo ali rdečo miso pasto)
- 2-3 zelene čebule, narezane na tanke rezine
- 4-5 kosov tofuja, narezanega na kocke
- 2-3 listi posušenih morskih alg, kot sta wakame ali kombu, rehidrirani in narezani na tanke rezine
Navodila
- Juho iz dashija zavrite v loncu na zmernem ognju.
- V ločeni skledi zmešajte malo vroče juhe iz dashija z miso pasto, dokler ni gladka.
- Mešanico miso počasi vlijte nazaj v lonec s preostalo juho iz dashija in nenehno mešajte, da preprečite nastanek grudic.
- V lonec dodajte zeleno čebulo, tofu in morske alge ter pustite vreti še 2-3 minute.
- Okusite juho in po potrebi prilagodite začimbe ter po želji dodajte več miso paste.
- Juho postrezite vročo in uživajte!
- Opomba: Sestavine lahko poljubno dodajate ali zamenjate, nekateri dodajajo gobe, korenje itd.