Humus je priljubljena jed Bližnjega vzhoda, ki si je utrla pot tudi na zahod.
Če ne veste, kaj je humus, ste zagotovo včeraj zlezli z jame. Ne vzemite tega preveč zares, a dejstvo je, da je ta pomaka oz. namaz iz čičerike postal v zadnjem času zelo priljubljen. Ne le zato, ker je nadvse okusen, temveč tudi zato, ker ga je mogoče kombinirati z drugimi jedmi. Recimo hrustljavo zelenjavo, falaflom ali kruhom. Predstavljamo vam recept za svilnati humus, ki vas ne bo razočaral. Pripravite ga v nekaj minutah, nato pa ga lahko hranite v hladilniku. Verjemite, njegova mehkoba in kremasta struktura vas ne bosta pustili na cedilu.
Namig: Če želite okus narediti še bolj izrazit, v mešanico vmešajte nekaj paprike v kozarcu ali pečene zelenjave. Tudi pest dišečih zelišč. Poigrate se lahko tudi s teksturo, tako da jo pustite malce bolj grudasto ali začinite s hrustljavo čičeriko.
Kremasti humus
Sestavine
- 700 g kuhane čičerike
- ½ stroka česna
- kumina
- ekstra deviško olivno olje
- 2 žlici tahina
- limona
Navodila
- Čičeriko skupaj s te4kočino iz pločevinke stresite v mešalnik.
- Olupite in dodajte ½ stroka česna, skupaj s ščepcem morske soli, črnega popra in mlete kumine.
- Pokapajte s 4 žlicami ekstra deviškega oljčnega olja in 2 žlicama tahinija.
- Na drobno naribajte lupino ½ limonine lupine in iztisnite ves sok, nato mešajte, dokler struktura humusa ni kremasta in svilnata.
- Poskusite in po potrebi prilagodite začimbe, nato pa prestavite v oposodo za shranjevanje v hladilniku. Dober tek, humus je nared.