Humus je vegetarijanski namaz obožujejo tudi največji ljubitelji mesa.
Beseda humus sicer v arabskem jeziku pomeni čičerika. Na Bližnjem vzhodu ima ta jed bogato tradicijo.
Pripravi se iz čičerke, ki pa mora biti skuhana tako, da ohrani pravo strukturo in kožice ne odstopajo. Ko je kuhana, jo pretlačimo, da dobimo gladko maso, najbolje kar s pripomočkom za pire. Pravi mojstri prisegajo na ročno pripravo, torej brez električnih mešalnikov.
Čičerki nato dodamo sezamovo pasto tahini in mešamo, da dobimo ravno prav gladko teksturo. Na koncu primešamo še začimbe – običajno so to sol, kumina in česen.
Tradicionalno se humus pripravi le za en dan in se ne shranjuje v hladilniku, pripravo pa si lahko olajšamo tako, da kuhano čičerko porcijsko zamrznemo.
Pred vami je recept za najboljši domači humus.
Domači humus
Sestavine
- 2 stroka česna
- 1 pločevinka čičerike, vode ne zavrzite
- 4 žlice limoninega soka
- 2 žlici tahinija
- 1 čajna žlička soli
- 2 žlici oljčnega olja
- kumin po okusu
Navodila
- Česen sesekljajte v blenderju, nato stresite čičeriko in eno žlico pustite za okras.
- V mešalnik dodajte tekočino iz pločevinke, nato limonin sok, tahini in sol.
- Mešamo toliko časa, da zmes postane kremasta in kompaktna.
- Mešanico prestavimo v skledo, na vrh damo malo olivnega olja in kumin ter okrasimo s čičeriko.