Kako lahko v svoji kuhinji pričarate okus počitnic v sončni Španiji? S pripravo pristne španske paelle. Paello morate poiskusiti!
Paella je tradicionalna španska jed, ki je osvojila srca kulinaričnih navdušencev po vsem svetu. Ta slastna jed vam bo pričarala občutke, kot da se sprehajate po ulicah Barcelone, občudujete čudovito obalo Valencije ali uživate v sončnem popoldnevu na Costa del Sol.
S tem preprostim in okusnim receptom, boste lahko pripravili pravo špansko paello kar doma, ter z zadovoljstvom uživali ob vsakem grižljaju.
Tradicionalno špansko jed, ki se pripravi v plitvi ponvi, imenovani paellera. V paelli se združujejo različne sestavine, kot so riž, meso, morski sadeži in zelenjava, ter se pripravlja na odprtem ognju. Jed ima značilno hrustljavo zlato skorjo na dnu, ki ji pravijo socarrat.
Paella
Sestavine
- 500 g riža za paello
- 500 g piščančjega fileja (lahko uporabite tudi kunci ali mešanico)
- 500 g morskih sadežev (npr. kozice, lignji, škampi)
- 1 rdeča paprika
- 1 rumena paprika
- 1 zelena paprika
- 1 čebula
- 4 stroki česna
- 2 paradižnika
- 100 g graha (svežega ali zamrznjenega)
- 1 g žafrana
- 1 žlica rdeče paprike v prahu
- sol in poper po okusu
- 1,5 l piščančje ali zelenjavne juhe
- 6 žlic oljčnega olja
Navodila
- Meso narežemo na manjše kocke, morske sadeže očistimo in jih odcedimo.
- V veliki ponvi segrejemo oljčno olje, dodamo narezano čebulo in česen ter pražimo, dokler ne postaneta mehka in prosojna.
- Dodamo narezane paprike in paradižnik ter kuhamo nekaj minut.
- Dodamo meso in morske sadeže ter kuhamo, dokler se ne zmehčajo.
- Vmešamo riž in pražimo, dokler ne postane rahlo zlato rjave barve.
- Dodamo žafran, rdečo papriko v prahu, sol in poper ter premešamo.
- Dodamo juho in grah, zmanjšamo ogenj in kuhamo, dokler se riž ne skuha in vsa tekočina ne izpari (običajno traja 20-30 minut).
- Ko je paella pripravljena, jo pokrijemo s pokrovom ali aluminijasto folijo in pustimo stati nekaj minut, da se okusi pomešajo.