Sestavine
Sestavine za spodnjo plast:- 120 g moke
- 1/2 čajne žličke pecilnega praška
- 2 žlici sladkorja
- 1 čajna žlička vanilijevega sladkorja
- 60 g masla
- 1 beljak
Sestavine za vmesne plasti testa:- 6 jajc
- 3 žlice tople vode
- 200 g sladkorja
- 1 čajna žlička vanilijevega sladkorja
- 150 g moke
- 60 g škroba
- 2 žlički pecilnega praška
- 50 g kakava
Sestavine za preliv:- 5 žlic višnjevega likerja
- 5 žlic vode
- 1 žlica sladkorja
Sestavine za višnjev nadev:- 500 g višnjevega
- 250 ml višnjevega soka
- 30 g sladkorja
- 3 žlice koruznega škroba
- 5 žlic višnjevega likerja
Sestavine za okrasitev:- 800 ml sladke smetane
- 60 g sladkorja
- 4 žlice višnjevega likerja
- 12 češenj
- 100 g čokolade
Navodila
1. Za spodnjo plast: V skledi zmešajte presejano moko in pecilni prašek. Dodajte sladkor, vanilijev sladkor ter stopljeno maslo. Dodajte beljak in zamesite mehko testo. Pokrijte s prozorno folijo in postavite v hladilnik za pol ure. Nato testo razvaljajte in položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Pecite v predhodno ogreti pečici na 180°C približno 10 minut.
2. Za vmesne plasti: Ločite rumenjake in beljake. Rumenjake in toplo vodo zmešajte in stepite, nato dodajte sladkor (eno žlico pustite za beljake) in vanilijev sladkor ter penasto umešajte. V drugi skledi stepite beljake s preostalim sladkorjem v trd sneg. Obe zmesi združite in nežno premešajte. Dodajte presejano moko, škrob, pecilni prašek in kakav ter ponovno nežno premešajte. Testo vlijte v okrogel model, ki ste ga predhodno namazali z oljem, in pecite v predhodno ogreti pečici na 180°C približno pol ure. Ko se skorja ohladi, jo razrežite na 3 enake dele.
3. Za višnjev nadev: Odmrznjene višnje odcedite odvečno tekočino. Škrob zmešajte z višnjevim sokom (2 žlici), preostali sok pa vlijte v ponev, dodajte sladkor in segrejte. Dodajte škrob in kuhajte, dokler ne začne vreti, nato dodajte višnje. Ko zmes ponovno zavre, odstavite s štedilnika. Ko se nadev ohladi, dodajte liker in premešajte.
4. Za preliv v skorjo: Zmešajte češnjev liker, vodo in sladkor ter mešajte, dokler se sladkor ne raztopi.
5. Za okras: Stepite sladko smetano s sladkorjem, dodajte višnjevega liker in zmešajte z mešalnikom.
6. Polaganje torte: Iz prve plasti izrežite krog enakega premera kot druge plasti. Najprej položite spodnjo plast, nato prelijte z malo preliva, nato namažite z višnjevim nadevom in premažite s stepeno sladko smetano za okras. Na to položite drugo plast, spet prelijte s prelivom, namažite z nadevom in sladko smetano. Nato položite tretjo plast. Rahlo prelijte s prelivom in celotno torto premažite s sladko smetano. Okrasite z višnjami in naribano čokolado. Pustite, da se torta ohladi.