fbpx

Recept: originalna Schwarzwaldska torta je kraljica čokoladnih tort

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno:

Kraljica čokoladnih tort - Schwarzwaldska torta.

Schwarzwaldska torta je ena najprepoznavnejših in najbolj priljubljenih čokoladnih tort na svetu. Njeno poreklo sega v leto 1915, ko naj bi jo izumil Jozef Keller.

Ime je dobila po znamenitem češnjevem likerju, ki poskrbi za edinstven vonj in mehkobo skorjic torte. Ta izjemno okusna torta je znana po svoji bogati čokoladni skorji, slastni češnjevi kremi, obilici sladke smetane in okusni naribani čokoladi na vrhu.

Pred vami je izviren recept za Schwarzwaldsko torto. Pripravite se na popotovanje v svet čokoladnega užitka!

Schwarzwaldska torta

  • Obroki: 8
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

    Sestavine za spodnjo plast:
  • 120 g moke
  • 1/2 čajne žličke pecilnega praška
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 čajna žlička vanilijevega sladkorja
  • 60 g masla
  • 1 beljak
  • Sestavine za vmesne plasti testa:
  • 6 jajc
  • 3 žlice tople vode
  • 200 g sladkorja
  • 1 čajna žlička vanilijevega sladkorja
  • 150 g moke
  • 60 g škroba
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 50 g kakava
  • Sestavine za preliv:
  • 5 žlic višnjevega likerja
  • 5 žlic vode
  • 1 žlica sladkorja
  • Sestavine za višnjev nadev:
  • 500 g višnjevega
  • 250 ml višnjevega soka
  • 30 g sladkorja
  • 3 žlice koruznega škroba
  • 5 žlic višnjevega likerja
  • Sestavine za okrasitev:
  • 800 ml sladke smetane
  • 60 g sladkorja
  • 4 žlice višnjevega likerja
  • 12 češenj
  • 100 g čokolade

Navodila

1. Za spodnjo plast: V skledi zmešajte presejano moko in pecilni prašek. Dodajte sladkor, vanilijev sladkor ter stopljeno maslo. Dodajte beljak in zamesite mehko testo. Pokrijte s prozorno folijo in postavite v hladilnik za pol ure. Nato testo razvaljajte in položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Pecite v predhodno ogreti pečici na 180°C približno 10 minut. 2. Za vmesne plasti: Ločite rumenjake in beljake. Rumenjake in toplo vodo zmešajte in stepite, nato dodajte sladkor (eno žlico pustite za beljake) in vanilijev sladkor ter penasto umešajte. V drugi skledi stepite beljake s preostalim sladkorjem v trd sneg. Obe zmesi združite in nežno premešajte. Dodajte presejano moko, škrob, pecilni prašek in kakav ter ponovno nežno premešajte. Testo vlijte v okrogel model, ki ste ga predhodno namazali z oljem, in pecite v predhodno ogreti pečici na 180°C približno pol ure. Ko se skorja ohladi, jo razrežite na 3 enake dele. 3. Za višnjev nadev: Odmrznjene višnje odcedite odvečno tekočino. Škrob zmešajte z višnjevim sokom (2 žlici), preostali sok pa vlijte v ponev, dodajte sladkor in segrejte. Dodajte škrob in kuhajte, dokler ne začne vreti, nato dodajte višnje. Ko zmes ponovno zavre, odstavite s štedilnika. Ko se nadev ohladi, dodajte liker in premešajte. 4. Za preliv v skorjo: Zmešajte češnjev liker, vodo in sladkor ter mešajte, dokler se sladkor ne raztopi. 5. Za okras: Stepite sladko smetano s sladkorjem, dodajte višnjevega liker in zmešajte z mešalnikom. 6. Polaganje torte: Iz prve plasti izrežite krog enakega premera kot druge plasti. Najprej položite spodnjo plast, nato prelijte z malo preliva, nato namažite z višnjevim nadevom in premažite s stepeno sladko smetano za okras. Na to položite drugo plast, spet prelijte s prelivom, namažite z nadevom in sladko smetano. Nato položite tretjo plast. Rahlo prelijte s prelivom in celotno torto premažite s sladko smetano. Okrasite z višnjami in naribano čokolado. Pustite, da se torta ohladi.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.