Recept: Piškotni kozarčki z mlekom

Ugrizni in nagni

Kozarček iz piškota s koščki čokolade, vsebina pa je mleko. Zabavna ideja in zato nujen kuhinjski eksperiment! Kako mleko ostane v piškotu? Preprosto, če slediš pravemu receptu. Preizkusi ga!

Sladka inovativnost iz Amerike
Sladka inovativnost iz Amerike

Piškotni shots oz. kozarčki. Majhni, sladki in do vrha napolnjeni z mlekom. So najnovejši trend iz Amerike in še en, ki izvira iz inovativne pekarne Dominique Ansel. Piškotni ‘shots’ so takoj poželi množično občudovanje in obenem začudenje. Se tudi vam zdi čudno, kako mleko lahko ostane v piškotu? Skrivnost je bila razkrinkana, recept sledi.

Sestavine za 12 ‘kozarčkov’:

• 1 skodelica rastlinskega olja
• ½ skodelice rjavega sladkorja
• skodelice belega sladkorja
• 1 jajčni rumenjak
• 2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta
• ½ čajne žličke soli
• 2 skodelici moke
• 1 ½ skodelice koščkov čokolade (bolj je temna, boljša je!)

In še:

• 1 skodelica čokoladnega preliva Candy Melts
• 1 ½ skodelice mleka
• 1 ½ čajne žličke vaniljevega ekstrakta

Ter prav poseben pekač:

'Popover' pekač
‘Popover’ pekač

Postopek:

Pečico segrejemo na 175 C in namastimo modelčke.
V večji skledi zmešamo olje, rjav in bel sladkor, dodamo rumenjak in vaniljev ekstrakt ter dobro premešamo. Postopoma dodajamo moko in sol in mešamo, mešamo…Ja, hočemo, da se dobro premeša. Dodamo čokoladne koščke (prvotno količino po mili volji povečate, da kakšen ‘pade’ še v usta’) in zopet premešamo. Ne skrbite, če se testo prične sprijemati, še vedno ste na pravi poti.

Notranjost modelčkov obložimo s testom in ga oblikujemo tako, da je debel malo več kot pol centimetra. Pustimo jih na hladnem, da še malo odstojijo 10 minut, nato pa jih vtaknemo v segreto (na 175 C) pečico. Piškotni kozarčki, ki to še bodo, naj se pečejo približno 20 minut in ko postanejo lepo zlato obarvani, jih vzamemo iz pečice in pustimo, da se dobro ohladijo.

Postopek priprave
Postopek priprave

Nato pričnemo s pripravo ‘izolacije’ notranjosti kozarčka, ki bo poskrbela, da se mleko (ali kak sladek liker za odrasle) ne bo vsrkalo v testo. Ja, to je ta skrivnost – prava izolacija! In vsaj tokrat je najboljša čokoladna. Priporoča se uporaba čokoladnega preliva Candy Melts, ki jih stopite po navodilih proizvajalca in dobro premažete notranjost kozarčka, ki ga nato postavite nazaj v model in pustite, da se dobro strdi.

Mleko zadrži čokoladna izolacija
Mleko zadrži čokoladna izolacija

Sledi še najbolj zabavni del in edini, ki nas loči od piškotnega shota: nalivanje mleka (ali česa drugega, npr. likerja za odrasle) v čokoladni kozarček in, končno, lahko ga nagnete, ugriznete ali posrkate… do dna in do zadnje drobtine!

Naredite lahko tudi kapučino.
Naredite lahko tudi kapučino.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
McDonalds ima čokoladno pito … in cedijo se nam sline!