Mafine vsi dobro poznamo in se z njimi tudi radi posladkamo. Kaj pa se zgodi, če jim pri peki namesto sladkorja dodamo sol? Trije recepti za slane mafine dokazujejo, da je ta poslastica neverjetno okusna tudi v svoji slani obliki.
1. Pikantni mafini z rikoto
Sestavine
- 3 jajca
- ščepec čilija v prahu
- ščepec bazilike
- ščepec popra
- ščepec origana
- ščepec česna v prahu
- 1 žlička soli
- malo drobnjaka
- 3 žlice olivnega olja
- pol vrečke pecilnega praška
- 150 ml jogurta
- 150 ml mleka
- 300 g moke po izbiri
- 250 g rikote
- 100 g začinjene klobase
- 3 žlice sušenih paradižnikov
- ščepec bazilike
Navodila
- Klobaso narežite na majhne koščke, jo zmešajte z rikoto ter rahlo solite in poprajte. Dodajte drobnjak, baziliko, origano, paradižnik in česen ter vse dobro premešajte.
- Rumenjake ločite od beljakov in beljake stepite v trd sneg. Medtem zmešajte čili, jogurt in olje in mešanici postopoma dodajajte moko, zmešano s pecilnim praškom in mlekom. Nato zmesi dodajte še sneg iz beljakov.
- V modelčke za mafine postavite papirnate modelčke. V vsakega izmenično dodajajte po eno žlico testa (mešanica z jajci) in po pol žlice nadeva (mešanica s klobaso). Na vrhu naj bo zmes za testo, zmes pa naj bi zadoščala za 24 mafinov.
- Pecite 15 do 20 minut v pečici, ogreti na 180°C. Dober tek!
2. Mafini z bučkami in slanino
Sestavine
- 3 jajca
- 4 žlice moke po izbiri
- 4 žlice koruzne moke
- pol vrečke pecilnega praška
- 50 g skute
- 100 g drobno sesekljane slanine
- 100 g naribanega sira gavda
- 400 g naribanih bučk
- sol in poper po želji
Navodila
- Zmešajte skuto, slanino in naribano gavdo. Dodajte jajca, sol in poper ter premešajte. Nato dodajte še moko, pecilni prašek in bučke.
- V modelčke za mafine postavite papirnate modelčke in jih z mešanico napolnite do približno polovice, lahko tudi nekoliko več.
- Pecite pri 180°C približno 20 minut oz. dokler mafini ne dobijo lepe barve. Poskusite z nožem, če so na sredini dovolj zapečeni in če se nož ne lepi na testo, to pomeni, da so gotovi. Dober tek!
3. Mediteranski mafini
Sestavine
- 3 jajca
- 20 g svežega kvasa
- pol žličke sladkorja
- 200 ml mleka
- 300 g gladke moke
- 100 ml olivnega olja
- začimbe po izbiri
- 1 žlica drobno sesekljanega peteršilja
- 80 g zelenih oliv brez koščic
- 40 g kaper
- 20 g inčunov
Navodila
- Kvas potresite s sladkorjem, prelijte s tremi ali štirimi žlicami toplega mleka in pustite stati deset minut.
- Z mešalnikom stepite jajca, ki jim nato dodajte olivno olje, začimbe, narezane olive in inčune. Primešajte še kvas in zmesi izmenično dodajajte moko in preostanek toplega mleka. Dobro premešajte.
- Zmes nalijte v modelčke za mafine, v katere ste vstavili papirnate modelčke. Napolnite jih do polovice, lahko tudi malo več. Potresite s kaprami in postavite v pečico, ogreto na 180 stopinj. Pecite približno 25 minut.