Gwyneth Paltrow je s tem recept za šagete carbonara navdušila svoje sledilce. Tisti, ki obožujejo hollywoodsko igralko, vedo, da je zelo spretna tudi v kuhinji in zelo pazi, kako se prehranjuje.
Se skrašujete kako gresta skupaj špageti carbonara in vitka postava? Slavna oskarjevka Gwyneth Paltrow v skoraj vsakem intervjuju poudarja pomen zdravega načina življenja, ki mu je zvesta že od mladostniških dni. Poleg tega, da obožuje jogo in fitnes, je zagovornica zdrave in uravnotežene prehrane, ki je, kot pravi, zaslužna za njeno brezhibno polt in postavo.
Čeprav je njena prehrana sestavljena predvsem iz zelene zelenjave, sadja in hrane, bogate z beljakovinami, si igralka občasno rada privošči slastne testenine. Špageti carbonara po njenem receptu bodo navdušili še tako zahtevne brbončice.
Špageti carbonara
Sestavine
- 250 g špagetov
- 3 jajca
- 200 g parmezana
- 100 g slanine ali pancete
- 2 stroka česna
- 4 žlice oljčnega olja
- poper
- sol
Navodila
- Špagete skuhamo v vreli slani vodi.
- Med tem na oljčnem olju prepražimo slanino, da postane hrustljava. Slanini dodamo sesekljan česen.
- V ločeni posodi stepemo jajca, dodamo parmezan in poper. Ko so špageti pripravljeni, jih odcedimo in še vroče dodamo jajčni zmesi.
- Dodamo slanino in česen ter dobro premešamo, da se sestavine povežejo.
- Špagetov ni treba postavljati nazaj na ogenj, saj bodo jajca med mešanjem z vročimi špageti termično obdelana, kolikor je potrebno.
Ko stepete jajca in parmezan, vas bo mešanica spominjala na umešana jajca, a naj vas ne skrbi, saj bi moralo izgledati točno tako. Ne pozabite prihraniti skodelice tople vode, v kateri so se kuhali špageti, saj je ta dodatek najpomembnejši za doseganje svilnate teksture omake.
Od kod izvira recept za špagete carbonara?
Špageti carbonara so priljubljena italijanska testeninska jed, ki je običajno sestavljena iz rezancev špagetov, jajc, pancete (sušene svinjine), sira Pecorino Romano in črnega popra. Natančen izvor špagetov carbonara ni povsem jasen, vendar obstaja nekaj priljubljenih teorij o tem, kako je ta jed nastala.
Ena od teorij pravi, da so špagete carbonara ustvarili rudarji premoga v Apeninskih gorah, ki so uporabili sestavine, ki so jih imeli pri roki, da bi pripravili hiter in nasiten obrok. Zmešali naj bi surova jajca, nariban sir in panceto z vročimi špageti, da bi ustvarili kremasto in zadovoljivo testeninsko jed.
Druga teorija pravi, da so špagete carbonara ustvarili italijanski kuharji po drugi svetovni vojni, ko so jim ameriški vojaki predstavili slanino in jajca. Nekateri kuharji so morda združili tradicionalne italijanske sestavine špagete in sir Pecorino Romano s slanino in jajci, da bi ustvarili novo jed, ki je bila hkrati okusna in preprosta za pripravo.
Ne glede na izvor so špageti carbonara postali priljubljena jed v italijanski kuhinji in po vsem svetu. Obstaja veliko različic jedi, ki uporabljajo različne vrste testenin, mesa in sirov, vendar osnovni recept ostaja priljubljen zaradi svojega bogatega in kremastega okusa.