Ali poleti kaj bolj prija od sočne in dozorele lubenice? Privoščimo si jo lahko v različnih oblikah, kot glavno jed, prilogo ali posladek. Kako, izveš v nadaljevanju, kjer te čakajo številni recepti z lubenico.
Lubenica nas osveži, nasiti in zaradi nje nimamo slabe vesti, saj je nizkokalorična. Nič čudnega, da ji pravimo kraljica poletja in poletna osvežitev številka ena. Izkoristimo jo in si je privoščimo obilo. A zakaj bi jo vedno uživali zgolj narezano na kose, ko pa jo lahko izdatno ”začinimo”. Kako? Nekaj načinov najdeš spodaj.
PREBERITE ŠE: Lubenica: kako se najlažje znebiti pečk v lubenici?
Recept za kremni sladoled iz lubenice
Sestavine za kremni sladoled iz lubenice:
- 600 g lubenice
- 40 dag sladkorja
- 100 ml vode
- 2 beljaka
- 2 ali 3 limone/limete
- 100 g sladke smetane
Postopek priprave kremnega sladoleda iz lubenice:
Lubenico narežemo na (manjše ali večje) kose in odstranimo vse pečke (da sladoled ne greni). Primešamo ji skuhan sladkor, vodo in ožete limone/limete. Dodamo še cca 1 dl hladne vode in stepeno sladko rastlinsko smetano ter premešamo. Za konec dodamo stepene beljake. Zmiksamo. Sladoled za nekaj ur postavimo v zamrzovalnik, in že je pripravljen za uživanje. Pa dober tek!
Recept za nizkokalorični puding iz lubenice
Sestavine za puding iz lubenice (za 4 osebe):
- 1 kg lubenice
- 1 žlica nerafiniranega sladkorja
- 1 limona
- 1 vaniljev prašek za puding (ali toliko škroba)
- 1,5 dl vode
- meta (po želji)
Postopek priprave pudinga iz lubenice:
Lubenici odstranimo semena in meso pretlačimo. Najbolje je to storiti s paličnim mešalnikom. V kozici razžvrkljamo vaniljev prašek, sladkor in limonin sok ter dodamo lubenico in vodo. Vse skupaj postavimo na štedilnik, kjer mora puding nežno vreti okoli dve minuti. Nato ga prelijemo v skodelice in postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi. Postrežemo hladnega in okrašenega s svežimi koščki lubenice, ki smo jih aromatizirali s sesekljano meto. Pa dober tek!
Recept za lubenično pico – pica iz lubenice s sirom in baziliko
Sestavine za pico iz lubenice s sirom in baziliko:
- polovica lubenice
- sveža bazilika
- feta sir
Postopek priprave pice iz lubenice s sirom in baziliko:
Lubenico razrežemo na kolute ter po vrhu potresemo sir, baziliko in druge dodatke (narezan kivi, jabolka, mango, banane, jagode, breskve, ingver, mocarelo, borovnice …). Razdelimo na trikotnike in postrežemo. Pa dober tek!
Recept za lubenico z belo čokolado
Sestavine za lubenico z belo čokolado:
- lubenica
- 100 g bele čokolade
- 100 g orehov
- 100 g rozin
- 50 g kokosove moke
- 250 ml marmelade
Postopek priprave lubenice z belo čokolado:
Lubenico razrežemo na trikotnike, jih premažemo z marmelado, nanjo potresemo naribano belo čokolado, nasekljane orehe, posipamo s koksovo moko in dodamo rozine. Pa dober tek!
Recept za žele lubenico
Priprava žele lubenice je povsem preprosta, potrebujete le lubenico in instant želatino (20 gramov), iz ostankov pa lahko izdelate še sladoled! In kako to storite? Iz lubenice previdno izdolbete rdeče meso, izločite pečke, kose vržete v mešalnik, precedite (trde ostanke shranite v zamrzovalnik za sladoled), del tekočine segrejete in ji dodate želatino, premešate in nato zmešate z ostalim sokom lubenice ter vse skupaj vlijete nazaj v lupino. Lubenico čez noč postavite v hladilnik in naslednji dan jo že lahko postrežete. Pa dober tek!
Recept za lubenico iz sodčka