Darila narave so najboljša, zato smo lahko hvaležni, da regrat ni več spregledana rastlina, temveč ga ljudje uporabljajo v kulinarične in zdravilne namene. In prav je, da tudi letos z njim razvajate svoje brbončice, zato vam svetujemo, da si ogledate, kateri recepti z regratom se morajo znajti na vašem meniju.
Marec je čas, ko se učinkovito ljudsko zdravilo vrača v našo kuhinjo. Razširjeno in užitno trajnico tako lahko jemo surovo v solatah ali kuhano kot dodatek k različnim jedem.
Listi regrata naj bi veljali za bogat vir vitaminov in rudnin – grenčica pa spodbuja odvajanje vode, zaradi česar naj bi bil odličen pri odplakovanju strupov.
Skutin namaz z regratom
Sestavine (za 4 osebe):
- 5 žlic puste skute
- 50 g svežih regratovih listov
- 1,5 žlice kisle smetane
- 0,5 žlice olivnega olja
- 1 ščepec soli
- 1 ščepec mletega popra
Priprava:
V skledici z vilico dobro pretlačite skuto. Dodajte smetano, olivno olje, sol in poper ter sestavine dobro premešaajte. Očistite regratove liste, jih temeljito operite, osušite, drobno nasekljajte in vmešajte v skuto. Postrezite na kruhu.
Regrat s krompirjem in sirom
Sestavine (za 4 osebe):
- 450 g regrata
- 4 manjše šalotke
- 3 večja krompirja
- 7 žlic oljčnega olja
- trdi sir za ribanje
- 1/2 žlice popra
- sol
Priprava:
Dobro operite regrat in ga 5 minut kuhajte v vreli vodi. Precedite ga in dobro posušite, vodo, v kateri se je kuhal, pa dajte na stran.
Olupite in dobro operite krompir. Narežite ga ne kocke ali krhlje. V ponev dodajte 3 žlice olja in popecite šalotke. Ko dobijo zlato barvo, jim dodajte regrat in vodo, v kateri se je ta predhodno kuhal. Sestavine kuhajte na srednji temepraturi kuhalne plošče. Če bo potrebno, dodajte še vode. Ko je jed pripravljena, jo posolite in popoprajte ter dodajte sir in žlico olja na vsak krožnik.
Regratova juha
Sestavine:
- 20 dag regrata
- 1 strok česna
- 1 l zelenjavne juhe
- oljčno olje
- sol
- poper
- zmleti mandlji
- muškatni orešček
- kocke belega kruha in kisla smetana (po želji)
Priprava:
Regrat nekaj minut kuhajte v čisti zelenjavni juhi. Potem juho ohladite. Na ponvi na olivnem olju prepražite česen, dodajte mandlje in pretresite v regratovo juho. Mešanico pretlačite s paličnim mešalnikom (lahko tudi ročno) in dodajte začimbe. Regratovo juho lahko oplemenitite s kislo smetano ali popečenimi kruhovimi kockami.
Solata z regratom
Sestavine:
- 4 velike skodelice regrata
- 1 velik por
- 6 rezin slanine
- 2 žlici javorjevega sirupa
- 4 jajca
- 60 ml oljčnega olja
- poper
- 1/3 skodelice vinskega kisa
Priprava:
Regrat dobro operite, ga precedite in osušite ter premestite v večjo posdobo. Pripravite tudi poširano jajce.
V ponvi na olju popecite slanino, razrezano na kocke, in ji dodajte por, narezan na kolobarčke. Ko je por pripravljen, dodajte v ponev tudi kis, olje in javorjev sirup. Sestavine dobro premešajte, nato pa nastalo omako združite z regratom. Vse dobro premešajte, na solato položite tudi poširano jajce ter po njem posujte poper.
Regratov med
Sestavine za regratov med (za 1 kozarec):
- 300 g regratovih cvetov
- 300 g sladkorja
Priprava:
Regratove cvetove naberite v suhem in toplem vremenu, sredi dneva, ko so cvetovi povsem odprti. Doma rumene cvetne koščke ločite od cvetne čašice. Te skupaj s sladkorjem v plasteh nasujte v kozarec. Zaprtega postavite na sonce za toliko časa, da se sladkor stopi. Skozi gazo preceditecvetne koščke in jih temeljito iztisite.
Regratov med lahko služi kot namaz ali sladilo za peciva, sladice in čaj. Hranite ga v hladnem in temnem prostoru.
Fetučini z regratom, sušenim paradižnikom in panceto
Sestavine:
- 210 g regrata
- 3 žlice olivnega olja
- 6 velikih sušenih paradižnikov (narezai na kocke)
- 60 g narezane pancete (narezana na kocke)
- 3 velika stroka česna (zmlet)
- 2 feferona (zmleta)
- sol in poper
- 500 g nekuhanih testenin
- parmezan
Pripava:
Regrat narežite na drobno in ga kuhajte v slani vodi. Ko voda zavre, ga precedite in posušite. V ponvi segrejte oljčno olje in popecite panceto – ko se obarva v zlato rjavo barvo, ji dodajte česen, kasneje tudi paradižnike in feferone. Sestavine začinite s soljo in poprom.
Testenine skuhajte, kot je navedeno na navodilih. Ko so pripravljene, na stran dajte kozarec vode, v katerih so se testenin kuhale. Združite jih z ostalimi sestavinami, dodajte jim kozarec vode in jih dobro mešajte. Postrezite in po želji posujte parmezan.