Regratov med
Utrip mesta · kulinarika · recepti

Regrat ni le okusna, ampak tudi izjemno zdrava popestritev jedilnika. Ste vedeli, da lahko iz regrata izdelate med? Regratov med se po okusu in strukturi skorajda ne razlikuje od gozdnega medu, le da delo čebel v tem primeru opravite vi.

Poznate regratov med? Po okusu se ne razlikuje od klasičnega gozdnega medu, ne gre pa ga mešati z regratovim sirupom. Ima značilno svetlo rumeno barvo, je srednje sladek z rahlo grenkim priokusom in močno aromo.

PREBERITE ŠE: Recept: zdravo arašidovo maslo

Regratov med pripravimo brez kuhe (regratov sirup kuhamo in pripravimo z limono). Služi lahko kot namaz (gostota in struktura je namreč podobna čebeljemu medu) ali sladilo za peciva, sladice in čaj. Hranimo ga v hladnem in temnem prostoru. Regratov med zaradi glukoze hitro kristalizira.

Recept za regratov med:

Sestavine za regratov med (za 1 kozarec):

  • 300 g regratovih cvetov
  • 300 g sladkorja

Postopek priprave regratovega medu:
Regratove cvetove naberemo v suhem in toplem vremenu, sredi dneva, ko so cvetovi povsem odprti. Doma rumene cvetne koščke ločimo od cvetne čašice. Te skupaj s sladkorjem v plasteh nasujemo v kozarec. Zaprtega postavimo na sonce za toliko časa, da se sladkor stopi. Skozi gazo precedimo cvetne koščke in jih temeljito iztisnemo. Pa dober tek!

Marmorni kolač Recept: sočen marmorni kolač Hren z jabolkom Recept: jabolčni hren Najboljša domača potica Recept: najboljša domača potica Krompirjeva pica Recept: krompirjeva pica ·