Ringhouse je poklon zgodovini slovite avtomobilske znamke

Karina Wiciak iz dizajnerskega studia Wamhouse je delila svoj najnovejši dizajn, ki sledi vrsti hiš, navdihnjeni z znanimi logotipi. Zadnjo inkarnacijo, ki sliši na ime Ringhouse, je navdihnil nemški avtomobilist Audi. Vendar pa ta projekt ne nosi le oblike Audijevega logotipa, temveč odraža tudi zgodovino blagovne znamke in dobo, v kateri se je le-ta rodila.

Logotip, ki ga že vrsto let povezujemo z Audijem, je bil prvič ustvarjen v 30. letih prejšnjega stoletja, ko so se pod štirimi obroči združila štiri podjetja. Ringhouse se očitno nanaša na to obliko, pa tudi na modernistično arhitekturo, ki je v tistih časih prevladovala. V tem dizajnu Wamhouse na novo interpretira značilnosti tega sloga, kot so surove betonske konstrukcije, zaobljene stene in okna, odprti notranji prostori in obsežni elementi zasteklitve.

Ringhouse
Ringhouse

Hiša v izmeri skoraj 280 kvadratnih metrov pokriva nivo pritličja ter podzemno garažo z dodatnimi prostori. Bivalni prostor, ki se ponaša z visokimi stropi in prostornostjo, je namenoma ostal brez drugega nadstropja, kljub temu, da sama zasnova to omogoča. Namen je namreč ohraniti “berljivost” štirih krogov. Zato to ni skromen družinski dom, temveč počitniška rezidenca, umeščena med naravno vegitacijo.

Nadzemni del hiše sestavljajo veliki odprti prostori, ki do delno pregrajeni s steklenimi stenami. Tukaj je hodnik z odprto dnevno sobo, jedilnica in glasbeni kotiček, velika kuhinja, pisarna s knjižnico, dvoje spalnic z zasebnima koplanicama, troje toalet, dvoje garderob in ena shramba. Podobno kot druge hiše iz te serije, ima tudi Ringhouse velike okenske odprtine, zaradi česar hiša takoj izstopa.

Ringhouse
Ringhouse

Ringhouse je sodobna zgradba, a kot poudarja Wiciakova, je “vse, kar je ustvarjeno danes, rezultat evolucije in nadaljevanje tistega, kar je nekoč že bilo ustvarjeno. Zato se je na to vredno spomniti. Dizajn hiše je odličen način, da povemo zanimivo zgodbo in ne samo zgodovino arhitekture.” Projekt torej poleg tega, da predstavi edinstven in fantastičen dom, tudi na novo interpretira pretekli arhitekturni slog in nas poskuša opomniti na našo skupno zgodovino.

Galerija: Ringhouse

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Hummer: pošast se vrača na ceste kot električni SUV