fbpx

Rio de Janeiro – zabava v najpomembnejšem mestu na svetu

Rio de Janeiro.

Še nekaj dni nas loči od začetka drugega najpomembnejšega športnega dogodka na svetu, svetovnega prvenstva v nogometu. Le poletne olimpijske igre angažirajo večjo množico ljubiteljev športa in, kot vsake štiri leta, bo tudi letos svet med 12. junijem in 13. julijem obstal. Gostiteljica Brazilija bo postala center vesolja in celotna zemeljska krogla se bo vrtela okoli usnjene žoge. Brazilija bo tekmovanja gostila v dvanajstih mestih, najbolj obiskano pa bo prav gotovo Cidade maravilhosa oziroma “Čudovito mesto Rio de Janeiro”. Odkrivamo vam, kje so in kje bodo v času nogometne vročice zabave v najlepšem mestu najbolj vroče in čustvene.

Laranjeiras

Pod razprostrtimi rokami Kristusa Odrešenika, ki kraljuje na vrhu vzpetine Corcovado, leži predel Laranjeiras, eden najstarejših rezidenčnih predelov Ria. Je tudi eden najbolj zelenih predelov, kar potrjuje tudi ime: Laranjeiras namreč pomeni pomarančevci. Poleg nekaterih znamenitih stavb, na primer Palácio Guanabara, kjer je sedež vlade zvezne države Rio de Janeiro in kjer v zadnjem času pogosto potekajo protesti proti vladi, je Laranjeiras postal znan predvsem kot kraj, kjer se po koncu delovnega dne srečujejo poslovneži, študentje in umetniki. Prav ta šarm je pritegnil kreativne genije: skladatelja Heitorja Villa-Lobosa, pesnico Cecílio Meirelles in arhitekta Oscarja Niemeyerja. Soseska je tudi domovanje enega najstarejših nogometnih klubov v Braziliji – Fluminense. Njihov stadion v Laranjeiras je bil tudi prvi teren, na katerem je igrala brazilska reprezentanca. Posebej ob koncih tedna je najbolj živahen trg Praça São Salvador, najbolj znana pa je ulica Rua Alice, ki v času razvpitega karnevala gosti priljubljeno ulično zabavo. Na tej ulici je pivo najbolj hladno v klasičnem “botecu” ali ulični taverni Tasca do Edgar, višje na ulici pa je dom sambe, džezovskih in funk večerov, bivši bordel, danes pa izredno priljubljen kulturni center Casa Rosa. Na večerno akcijo pa se lahko ves dan pripravljamo tudi v kavarni in baru Maya, kjer se lahko usedemo k zajtrku in se v času kosila okrepčamo s sendviči in solatami, zvečer pa se lokal spremeni v lounge bar z veliko izbiro vin.

PREBERITE ŠE: 5 luksuznih brazilskih hotelov, ki se zdijo kot pravljica

Ipanema

Posto 9.
Posto 9.

Prizor, ki je v najlepšem mestu na svetu zelo vsakdanji: miza v baru, za katero sedita dva moška, razglabljata o glasbi in opazujeta mimoidočo lepotico. A natanko tako je nastala najbolj poslušana in največkrat predvajana pesem Brazilije, simbol bossa nove, Dekle z Ipaneme, avtorjev Vinicíusa de Moraesa in Toma Jobima. Veliko časa je minilo od takrat in ogromno stvari se je spremenilo. Ulica, ki se je imenovala Montenegro, je dobila ime po enem od avtorjev in se danes imenuje Rua Vinícius de Moraes, umetnik pa bi (če bi še živel) konec lanskega leta dopolnil sto let. Ulica se razteza med ogromnim jezerom Lagoa Rodrigo de Freitas in plažo, bolj natančno, delom plaže, imenovanim Posto 9, kjer se soncu nastavljajo najlepši in najbolj modno osveščeni prebivalci Ria, imenovani Carioce. Brazilski koktajl številka ena, imenovan caipirinha, na plaži ali ledeno hladno pivo v baru Mosca, na drugem koncu ulice, v katerem se redno srečujejo študenti po predavanjih in surferji na poti s plaže – prav nič ni važno, s katere strani začnemo, na eni glavnih ulic Ipaneme, vse poti vodijo k baru Garota de Ipanema, prav na “kraj zločina”, kjer sta umetnika v takratnem baru Veloso opazovala mlado lepotico Helô Pinheiro, ko se je zapeljivo zibala na poti proti plaži. Danes je bar Garota de Ipanema obvezna postojanka turistov, je pa tudi restavracija s tipičnimi brazilskimi jedmi.
Bar O Mosca, Rua Vinícius de Moraes 245
Bar Garota de Ipanema, Rua Vinícius de Moraes, 49, www.bargarotadeipanema.com

Lapa

Center Ria de Janeira se deli na dva dela: finančni center je brezoseben skupek visokih poslovnih zgradb, med njimi pa tu in tam kakšna prelepa zgradba iz kolonialne dobe, in pa Lapa, predel tik ob poslovnem središču, najbolj znan po viaduktu Arcos da Lapa, po katerem je do nedavnega vozil tramvaj, imenovan bondinho, ki je povezoval Lapo z bohemsko Santa Tereso. V zgodnjem dvajsetem stoletju je bila Lapa znana kot Montmartre Južne Amerike, njene ulice so bile polne barov, kabarejev, bordelov in igralnic, v štiridesetih pa je bilo zabave konec. Ko je bila prestolnica prenesena v Brasilio in so se Carioce preselili na plaže Copacabane in Ipaneme, je Lapa postala sinonim za propadlo, nevarno območje. Prav takšna, kot je bila, pa je Lapa začela privabljati umetnike in z odprtjem klubov Carioca da Gema in Rio Scenarium se je v sosesko vrnila samba. Danes je Lapa predel, kjer se odvijajo najboljše zabave, še vedno pa se je v pivnico Boteco da Garrafa, klub Lapa 40 Graus, bar Antonio’s in na zabave na prostem najbolje odpraviti z le nekaj reali v žepu in brez “turističnih dodatkov” v obliki fotoaparatov in nakita.
Carioca da Gema, 79 Avenida Mem de Sá, www.barcariocadagema.com.br
Pivnica Boteco da Garaffa, Avenida Mem de Sá 77, Lapa
Rio Scenarium: 20 Rua do Lavradio, www.rioscenarium.com.br
Lapa 40 Graus: Rua Riachuelo 97, www.lapa40graus.com.br
Antonio’s, Avenida Mem de Sá 88, Lapa

Santa Teresa

Vijugaste uličice iz vedno živahne Lape vodijo v Santo Tereso, čudovit predel Ria de Janeira, skrit vsem, ki jih zanimajo le nogomet in plaže, a zato še bolj privlačen vsem tistim, ki zabavo radi nadgradijo z odlično ponudbo umetnosti, kolonialne arhitekture in trgovinic, ki, bolj kot na imenih modnih znamk, svoj sloves gradijo na domiselnosti oblikovalcev. Prav v Santa Teresi se je v zadnjem času odprlo nekaj najlepših butičnih hotelov v Riu. Poleg muzejev, čudovitega pogleda na center mesta in Sladkorni stožec pa je v Santa Teresi tudi kopica institucij, kjer se zabava od jutra do jutra. Bar Simplesmente, kjer vsako sredo zvečer odmeva prava samba, tako imenovana “samba de raiz”, bar in restavracija Bar do Mineiro, ki je na seznamu vsakega pravega gurmana, Bar do Arnaudo, ki že več kot štirideset let razveseljuje domačine z jedmi in glasbo brazilskega severovzhoda, in Bar dos descansados, ki je del butičnega hotela Santa Teresa, je le nekaj naslovov, ki so ‘krivi’ za vse večjo koncentracijo obiskovalcev v četrti._
Bar Simplesmente: Rua Paschoal Carlos Magno, 115, Santa Teresa
Bar do Arnaudo: Rua Almirante Alexandrino 316 b, Santa Teresa
Bar dos descansados: Rua Almirante Alexandrino, 660, www.santa-teresa-hotel.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.