fbpx

Ristanc ali fučka: kako se igrati otroško igro ristanc

Foto: envato

Marsikdo se iz svojega otroštva spomni igre z imenom fučka oz. ristanc, ki je naše dneve napolnjevala z zabavo in kreativnostjo. Morda ste kdaj pomislili, da bi jo predstavili tudi svojim otrokom, a se ugotovili, da so vam njena pravila ušla iz spomina. Zato smo za vas pripravili navodila in seznam pripomočkov, ki potrebujete za igro fistanc ali fučka.

Fučka oz. ristanc je igra, ki smo jo še nedolgo nazaj lahko našli na marsikaterem dvorišču. In nobenega razloga ni, da bi v njej uživali tudi vaši otroci: ne le, da bo poskrbela za obilico smeha, ampak bodo z njo tudi razvijali svojo ustvarjalnost in gibalne sposobnosti.
Ristanc je najbolj primeren za otroke od 4. leta starosti, zanj pa potrebujete 2 ali več igralcev.

Foto: envato

Kako se igrati ristanc?

Vse, kar potrebujete za ristanc, so kreda, nekaj kamenčkov in ravna površina, najbolje asfalt. Najprej naj otroci na tla s kredo narišejo nekaj kvadratov. Če želite najbolj preprosto verzijo ristanca, potem naj se kvadrati med seboj držijo, vsakemu kvadratu, ki stoji sam, pa naj sledita dva. Nato znotraj likov napišite številke, ki naj si sledijo v zaporedju. S številko 1 naj bo označen kvadrat, ki vam je najbližje.
Zdaj lahko otroci z igro začnejo. Tisti, ki je prvi na vrsti, naj kamenček najprej vrže v prvi kvadratek, nato pa po likih skače do zadnje številke in nazaj. Če sta dva lika narisana drug poleg drugega, naj na njih pristane z obema nogama, če pa kvadrat stoji sam, naj se odrine z eno nogo. Pri vračanju naj otrok kamenček pobere, nato pa igro ponovi, le da ga tokrat vrže na kvadrat s številko 2. Naslednji otrok pride na vrsto, ko igralec med skakanjem skoči na črto oz. izven ristanca ali pa s kamenčkom zgreši polje. Takrat zavpijemo “Fuč!”.

Kako ristanc narediti še bolj zanimiv?

Ristanc je lahko še bolj zanimiv in unikaten na več različnih načinov. Če imate doma male umetnike, ga lahko narišejo v več različnih barvah, namesto kvadratov narišejo pravokotnike, kroge, zvezde,…, namesto številk pa različne znake
Tudi pravila si lahko uredite po svoje: nekaterih likov se lahko otroci namesto z nogami dotaknejo z roko, poskušajo ristanc preskočiti čim hitreje itd. Zabava je zagotovljena.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!