fbpx

Kako se naučiti v 5 minutah in si vse zapomniti?

Pripraviti možgane na to, da si zapomnijo točno določeno stvar, je včasih izjemno težko. Michael Nielsen je našel odgovor, kako se lahko naučite nove snovi v petih minutah in jo ohranite v spominu za vse večne čase.

Michael Nielsen, znanstvenik in raziskovalec, svetuje, da si pri učenju pomagate s karticami oziroma plonk listi, na katerih je zapisana zelo majhna količina informacij.

Pred dvema letoma je Nielsen začel prvič uporabljati to tehniko učenja ‒ od takrat naj bi si, kot piše na svojem računu na Twitterju, zapomnil več kot 9000 kartic. Dnevno pa porabi 20 minut za pregledovanje svojih zapiskov.

Rezultati takšnega učenja naj bi bili impresivni. Nielsen pravi, da so mu kartice pomagale pri boljšem razumevanju zapletenih tem. Podobno metodo uporablja tudi po tem, ko prebere kakšno knjigo. Česar se pri prebiranju kartic nauči, mu ostane večno v spominu.

Kako se naučiti v 5 minutah in si vse zapomniti?  

Če ti bo kakšna stvar prihranila pet minut v prihodnost, si jo zapišeš na kartico, ker je za učenje teh stvari dejansko potrebno le pet minut. Pravilo je takšno:

1. Razporedite si čas za ponavljanje stvari.

Razporedite si čas za ponavljanje stvari.
Razporedite si čas za ponavljanje stvari.

Nielsen pravi, da so nekatere raziskave pokazale, da informacije sprejemamo bolje, če jih ponavljamo, vendar moramo narediti tudi pavzo oziroma najti čas za razmislek. Ponavljanje snovi in počitek vam pomagata pri tem, da obdržite informacije, ki ste se jih naučili.

2. Vklopite možgane, preden poiščete odgovor.

Vključite možgane, preden poiščete odgovor.
Vključite možgane, preden poiščete odgovor.

Dobro kartico izdelate tako, da na eni strani napišete vprašanje, na drugi odgovor. Ko si zastavite vprašanje, morate naredite miselni napor in se spomniti odgovora, preden pogledate odgovor. Na tak način začnete brskati po “spominski banki”.

3. Učite se z razumevanjem.

Učite se z razumevanjem.
Učite se z razumevanjem.

Ko se boste učili, razmišljajte o stvari, o kateri berete. Zastavljajte si dodatna vprašanja, obravnavajte temo z drugega zornega kota ‒ vse to vam bo pomagalo pri tem, da si boste zapomnili snov za dalj časa.

Nielsen pravi, da je največja prednost kartic v tem, da se vaši možgani ne bodo prepustili več naključju, temveč jim boste zagotovili, da si bodo zapomnili stvari.

Dodatne Informacije

Več informacij:
michaelnielsen.org

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!