Saleen foursixteen – najbolj zmogljiva, a še vedno EKO, tesla do sedaj

Zadnjič posodobljeno: :

Priznani predelovalec ameriških "mišičnjakov" podjetje Saleen se je lotilo predelave tesle S, ki so ji namenili dodatnega popra tako na oblikovnem kot zmogljivostnem področju. Še vedno pa gre za električno vozilo, ki na poti, vsaj ko ne deluje range extender v obliki bencinskega motorja, ne proizvede prav nič škodljivih emisij.

Notranjost je bila prav tako deležna konkretnih izboljšav, poglavitno vlogo pri tem pa nosi dvobarvno usnjeno oblazinjenje, ki pokriva praktično vse vidne dele v notranjosti, tudi armaturno ploščo.
Notranjost je bila prav tako deležna konkretnih izboljšav, poglavitno vlogo pri tem pa nosi dvobarvno usnjeno oblazinjenje, ki pokriva praktično vse vidne dele v notranjosti, tudi armaturno ploščo.

Saleen foursixteen kakršno je uradno ime najbolj zmogljive tesle vseh časov, osnovan je na performance različici Tesle S P85, Tki so ji spremenili zadnje prestavno razmerje 11.39:1 in dodali zaporo zadnjega diferenciala, s čimer so poskrbeli, da tesla S s črte pospeši še hitreje kot sicer.

Sallenu bomo sicer morali verjeti na besedo, saj za zdaj niso objavili nobenih tehničnih podatkov glede zmogljivosti “načipirane” tesle , je pa znano da je foursixteen dobil izboljšano vzmetenje, ki ponuja različne nastavitve za uporabo na cesti in recimo na dirkališču.

Pri saleenu pa se niso ustavili samo pri tehniki, ampak so izboljšali tudi zunanji in notranji izgled vozila, kjer ga na zunaj od ostalih tesl S ločijo številni spojlerji, bolj zmogljivi zavorni sistem z rdečimi zavornimi čeljustmi in napisom znamke, na zadku pa karbonski difuzor. Dodali pa so mu tudi veliko oblj športnejšo obutev in platišča velikega premera, s čimer je foursixteen postal resnično strupena športna limuzina v slogu panamere turbo ali nekaj podobnega.

Tudi potniška kabina je bila deležna številnih izboljšav od dvobarvnega usnja na sedežih, vratnih oblogah in armaturki, do številnih manjših opremskih dodatkov, ki izkazujejo znamko in njeno poslanstvo. Notranjost normalnih različic pa gledajoč slike foursixteena izgledajo dobesedno špartansko.

Cene se pričnejo pri 152 dolarskih tisočakih ali slabih 110 tisoč evrih, kljub temu pa zanj veljajo popolnoma enaki ekološki odbitki, kot za vse ostale različice tesle S.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Nova Tesla S: model, ki spreminja svet – ponovno