fbpx

Samsung Galaxy Note 10: trenutno najbolj popolni pametni telefon

Samsung v primerjavi z nekaterimi drugimi proizvajalci resnično vodi tempo razvoja in inovacij. In tako za prave poznavalce že leta predstavlja merilo, ko gre za drobovje, podrobnosti, način izdelave in celovitost pametnega telefona. Samsung prav tukaj ustvarja največje razlike, zato je v svetu Androida še vedno brezkompromisno na vrhu. Tako je z vsakim Samsungovim paradnim konjem ter postavljenim standardom, po katerem se morajo zgledovati ostali proizvajalci, če se želijo približati vodilnemu. S pametnim telefonom Samsung Galaxy Note 10 ni nič drugače. Zdi se celo, da se bo tempo razvoja v prihodnosti potiska v neko višjo prestavo.

Samsung Galaxy Note 10 je spet ena tistih naprav, zaradi katere bo kitajska konkurenca zavihala rokave, kupila cele serije telefonov in jih razstavila ter nato zelo uspešno kopirala komponente – če do omenjenega modela niso prišli na drugačen, manj legalen način. V svetu elektronike se lahko vodilne vselej uspešno kopira, a kaj, ko zmanjkajo tisti detajli, ki jih vidijo le izjemno poučeni. Tudi zato o pametnem telefonu Samsung Galaxy Note 10 pišem na takšen način in z nekoliko drugačnim tonom, ker podpiram inovativnost in tistega, ki na trgu še vedno največ vlaga ter vsekakor vodi pri tistih stvareh, ki so očem skrite. Med drugim tudi varnost, čeprav sledenje uporabnikom velikokrat ni najbolj pomembno. A na dolgi rok si vsakdo želi imeti malo hitrejši RAM, malo boljšo kamero, varčnejši procesor in še bi lahko našteval. Prav tako, kot si vsakdo želi, da nekdo ne bi sklepal kompromisov, ta naredi to, kar najbolje zna – ne glede na stroške, ampak s pogledom proti najzahtevnejšim uporabnikom.

TOKRATNA ZVEZDA NOVE GALAKSIJE PRIHAJA V DVEH FORMATIH – NOTE 10 IN NOTE 10+

Tokrat v dveh formatih ... 6,3 in 6,8 palca! Samsung Galaxy Note 10 in 10+
Tokrat v dveh formatih … 6,3 in 6,8 palca! Samsung Galaxy Note 10 in 10+

Samsung se zaveda, da v razredu premium telefonov v vrednosti okoli tisoč evrov šteje prav vsak detajl in se tako z dvema dimenzijama prilagaja okusu tistih, ki so jim všeč izjemno veliki pametni telefoni oziroma veliki. Odlično je, da se Samsung drži modelnega poimenovanja, ki ga poznamo že iz serije S, kjer ima večji model le oznako »+«. Ta prinese nekoliko več dobrot in hkrati obvezno večjo dimenzijo. Manjši Samsung Galaxy Note 10 meri 6,3 palca, medtem ko njegov večji brat to dimenzijo dvigne na 6,8 palca. Te dimenzije pogojuje tudi vselej odličen zaslon pametnega telefona, ki tokrat deluje v tehnologiji Dynamic AMOLED in pri večjem bratu premore resolucijo 1.440 x 3.040 pikslov z razmerjem stranic 19 : 9. A pojdimo najprej k najbolj očitnemu … oblikovnim prijemom novega pametnega telefona Samsung Galaxy Note 10.

OBLIKA – ŠE VEDNO NEVSILJIVO SAMOSVOJA

Mate black – tisti s slogom bodo izbrali vedno nevsiljivo črno barvo!
Mate black – tisti s slogom bodo izbrali vedno nevsiljivo črno barvo!

Dejstvo, da so si telefoni vedno bolj podobni, ni razveseljivo za vse tiste, ki nam je oblika telefona ena od tistih lastnosti, ki jo postavljamo nekoliko višje na lestvici. Bistvena sprememba je drugačna postavitev kamer na zadnji strani telefona, ki ni več vodoravna, temveč navpična. Slednja je takšna zaradi tehnoloških omejitev in arhitekture notranjosti, ki se zaradi večanja števila senzorjev enostavno postavlja tako, kot je to za »drobovje« najbolj optimalno. A to ni edini razlog. Glavni razlog je kot, pri katerem nastane fotografija, posneta z različnimi senzorji oziroma objektivi. Pri vodoravni postavitvi pride pri fotografiranju do spremembe kota, če preklapljamo med objektivi. Tudi zato Samsung pri seriji Note 10 spreminja svojo klasično postavitev kamer, ki je bila mnogim izjemno všeč, predvsem ljubiteljem simetrije. Slednjo so uspeli ujeti na sprednji strani pametnega telefona Samsung Galaxy Note 10, kjer je kamera na zaslonu v absolutni sredini in ne v levem ali desnem kotu, kot je to pri večini pametnih telefonov. Z vidika oblikovanja je izjemno razveseljivo tudi dejstvo, da so uspeli »pristriči brado« pametnega telefona, ki je tokrat res majhna in skoraj primerljiva z iPhonom, ki je tu še vedno prvak. Vsekakor so robovi in izkoristek prednje strani telefona med najboljšimi.

BREZKOMPROMISNO DROBOVJE – SAMSUNG GALAXY NOTE 10

Za telefon, ki je najboljši v svojem svetu in ne sklepa kompromisov, se spodobi, da je notranjost v skladu z najvišjimi standardi. Novi Samsung Galaxy Note 10 poganja najmočnejše in najbolj aktualno »srce«, ki bo v Evropi Exynos 9825 s tehnologijo 7 nm, v Severni Ameriki in na Kitajskem pa Qualcomm Snapdragon 855  (7 nm). Delovni spomin bo 8 GB oziroma 12 GB v povezavi z notranjim spominom 256 in 500 GB oziroma vse do 1 TB ter seveda z možnostjo razširitve s spominsko kartico. Slednji je izjemno hiter! Tudi zato od telefona pričakujemo enega najboljših rezultatov po testih AnTuTu in GeekBench 4. Vso moč podpira precejšnja baterija (4.300 mAh), ki je sposobna hitrega polnjenja s kar 45 W ali hitrega brezžičnega polnjenja z 20 W, kar pomeni izjemno hiter oz. najhitrejši čas polnjenja telefona. To je še posebej pomembno poslovnim uporabnikom, kjer čas velikokrat enačimo z denarjem. A ker je telefon tudi prava mala investicija, lahko z zadovoljstvom povem, da je tudi vodotesen po standardu IP68. Torej vse, kar se spodobi za najboljši pametni telefon.

Foto & video

Tako kot pri pametnem telefonu Samsung Galaxy S10+ pri fotografiji in videu Samsung Galaxy Note 10 ne sklepa kompromisov. Za model S10+ namreč velja, da gre za najboljši sistem kamer ta hip – zadnje (109) in prednja (96) kamere v skupnem seštevku dosegajo po DxOMark standardu najvišje število skupnih točk – 205, splošni prvak fotografije Huawei P30 Pro pa le 201. In pri modelu Samsung Galaxy Note 10 je zgodba zelo podobna. Sistemu treh kamer, ki so identične sistemu kamer S10+, se tokrat pridružuje četrta kamera, ki skrbi za globinsko 3D-zaznavo in nosi oznako TOF 3D. Glavne kamere so širokokotna (26 mm), ultraširoka (12 mm) ter fotoleča z 52 mm ter 2-kratno optično povečavo. Samsung ni šel v vojno s piksli, ker slednje pomeni velikokrat več primanjkljajev kot koristi, zaradi česar ostaja pri standardu med 12 in 16 MP za svetlobno najšibkejši ultraširok objektiv. A je treba poudariti, da poleg fotografije z izjemno naravnimi in resničnimi toni brez posebne popačenosti skrbi tudi za najboljši zajem video posnetkov, ki so nadstandardno stabilizirani – seveda tudi mehansko, ne le »digitalno«, kar je ena večjih razlik z neposredno konkurenco. Pri video posnetkih pa je pomemben tudi zvok in njegova »produkcija«, ki je pri napravah Samsung pregovorno izjemna. Torej telefon, ki bo všeč video producentom, ki od svojega telefona pričakujejo ultimativen zajem videa. Vse skupaj pod pogojem, da se bo isti sistem kamer, kot pri S10+, enako obnašal tudi v telesu pametnega telefona Note 10+. Po videnem lahko pričakujemo več. Naj izpostavim zanimiv podatek, da bo zmožen zajemati »slow motion video« pri resoluciji 1.080 p s kar 240 sličicami na sekundo. Ta podatek že posega v območje akcijskih kamer tipa GoPro. Tudi pri 4K-ločljivosti zadeva ni nič slabša, saj bo video zapekel v spomin z dobrimi 60 fps. Zanimivo je snemanje v načinu »bokeh« – ja, prav ste slišali. Svet fotografije se seli tudi v videografijo na telefonu in orodje, ki ga enostavno uporabiš pri ustvarjanju vsebin. A pri Samsungu niso pozabili niti na zvok. Pametni telefon omogoča »audio zoom«, način, v katerem zajemate zvok objekta, ki je v vašem središču pozornosti.

V malenkostih je zares ultimativen.


Note je telefon za tiste, ki absolutno vedo, kaj hočejo in jim slednji predstavlja delovno postajo, zamenjavo za prenosnik in še marsikaj drugega. Od povprečnih telefonov ga loči S pen – digitalno pero, katerega uporaba te hitro zasvoji in katerega ob prestopu na običajni telefon zares pogrešaš. S pen so nadgradili in njegovo rabo naredili še bolj intuitivno. Pisalo prepoznava vašo pisavo, z njim lahko mahate po zraku kot s čarobno palčko (Air actions), če pa ste umetniško nadarjeni, z njim brez težav skicirate zamisli … Uporabniki lahko s pomočjo Samsung Notes pretvorijo svoj rokopis v digitalno besedilo, prilagodijo velikost svojega besedila ali pa ga izvozijo v najrazličnejše oblike za programe, kot je na primer Microsoft Word. Prav to pisalo, poleg možnosti načina DEX, s katerim telefon v trenutku spremenite v pravcati »chrome« prenosnik, je tisto nekaj, v čemer je Note 10+ izjemen in hkrati eden redkih poslovnih partnerjev, na katerega se boste vedno lahko 100-odstotno zanesli. Množica malenkosti, ki je očem skrita – npr. izjemna povezljivost, najhitrejši WiFi, ultimativen Bluetooth s tehnologijo 5.0, zaslon, ki pregovorno dviguje standard industrije … –, je za povprečnega uporabnika malenkostna, a za tistega, ki ve in zna, nepogrešljiva. Samsung ima v primerjavi z drugimi proizvajalci tudi enega najbolj zanimivih ekosistemov naprav. Tako so njihove pametne ure vselej najbolje ocenjene, podobno velja tudi za prenašalce zvoka, na primer Samsung Buds, ki je po mojem skromnem mnenju ena najkompleksnejših in tehnološko naprednih naprav tega

Popolnost

Pametni telefoni so dandanes izjemno podobni drug drugemu. Tako po videzu kot po številkah na papirju. Povprečnemu kupcu proizvajalci velikokrat prodajajo zgodbe o tem, kako so najboljši tu ali tam. A mirno lahko napišem, da popolnega telefona ni, čeprav se vsake toliko časa kakšen močno približa temu statusu. Samsung Galaxy Note 10 in 10+ imata vse adute, da se znajdeta v žepih »znalcev« in tistih, ki cenijo nekaj več. Tudi zato uporabniki, ki cenijo očem skrite malenkosti, velikokrat izberejo blagovno znamko Note in na ta način izrazijo, da vedo, kaj hočejo. Note 10+ je vsaj na papirju ta trenutek najbolj popolni pametni telefon. Tudi zato, ker ostaja v cenovno normalnih okvirih in ne odstopa pretirano od serije S.

Serija Galaxy Note 10 bo na voljo od 23. avgusta 2019, in sicer v edinstvenih barvnih odtenkih. Galaxy Note10+ bo na voljo v avra sijaju, avra beli in avra črni barvi, medtem ko bo Galaxy Note 10 na voljo v avra sijaju, avra rožnati in avra črni. Za manjši model Note 10 se cene začnejo pod 1.000 evri.

Galaksija je dobila nove zvezde in obljube


Poleg zastavonoše v dveh formatih je podjetje predstavilo še izboljšano uro Samsung Watch Active 2 ter prenosnik Samsung Book. V slednjem tiktaka procesor Snapdragon, a ga kljub temu poganja Windows 10, kar omogoča bateriji več kot 20 ur avtonomije. A o tem v posebnem prispevku.

Dodatne Informacije

Več informacij:
samsung.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!