fbpx

Samsung Galaxy Z Flip3 5G: prihodnost že danes

Foto: PS YT

Oblika pametnih telefonih se v zadnjih 14 letih ni posebej korenito spremenila. V osnovi so vsi telefoni ravna zaslonska ploskev, na hrbtni strani pa se vselej nahajajo kamere. Resnična revolucija oblikovanja pametnih telefonov se pravzaprav šele začenja, prav s “prepognjenčki” oziroma pametnim telefoni, katerih ekrani imajo zmožnost pregiba. Slednji zadnja tri leta resno utirajo pot novim tehnologijam. In z novim modelom Samsung Galaxy Z Flip3 5G se sprašujemo ali je prihodnost tu že danes? In ali bomo kmalu takšen telefon imeli prav vsi?

Osnovno vprašanje, ki si ga zastavljamo leta 2021 je, ali je tehnologija prepogljivih ekranov tako daleč, da so tovrstni telefoni v današnjem svetu lahko sedanjost in ne le vizija prihodnosti. Samsung, ki je pionir na tem področju, z modelom Samsung Galaxy Z Flip3 5G na nek način prihodnost prinaša v sedanjost. Govorimo namreč o telefon, ki je še vedno običajen telefon, a se ga da prepogniti. In ko neka tehnologija postane samo dodatna lastnost določenega izdelka, se s to tehnologijo lahko začnejo dogajati večji preboji. Samsung tu vodi.

Video test: Prihodnost ali sedanjost – Samsung Galaxy Z Flip3 5G

V uredništvu trdimo, da je prav model Samsung Galaxy Z Flip3 5G v bistvu ključen za preboj tehnologij, tudi na račun dostopne cene in uravnoteženosti celotnega paketa. In po vsej verjetnosti tudi zato najbolj pomemben telefon leta. Če hočete – telefon leta 2021 v naših očeh.

Manjši infomatični zaslon je ena vidnejših novosti tretje generacije Galaxy Z Flip3 5G. / Foto: PS Youtube

Oblikovanje v službi funkcije

Upogljiv ekran torej oblikovalcem telefonov ponuja kopico možnosti, a tokrat se zdi, da je glavna oblikovna lastnost dejstvo, da lahko dimenzijsko zmanjšamo telefon z zlaganjem v “sendvič”. S tem pa dobimo popolnoma drugačno formo pametnega telefona. Praktično polovico telefona.

Vsekakor so za leto 2021 in v njegovi tretji generaciji, Galaxy Z Flip3 5G izdelali oblikovno izjemno zanimivo. Na otip in drugače deluje zrelo in kakovostno in hkrati popolnoma običajno kot vsak drug pametni telefon. Kar hvalimo! Rokovanje s telefonom je odlično in uporabnika ni prav nič strah, da bo s pretiranim prepogibanjem pametnega telefona, napravi povzročil kakršnokoli škodo. Tu moramo poudariti predvsem občutke kakovosti, ki so kakopak boljši kot pri tovrstnih telefonih prejšnjih generacij. In seveda nekatere oblikovne lastnosti, kot je dodatni zunanji zaslon za kopico informacij, ko je telefon v zaprtem stanju. Ta se izkaže pri dnevni uporabi, ko na njem hitro, brez razpiranja telefona, preberemo osnovne informacije. In zdi se, da na nek način tako tudi varčujemo z glavnim zaslonom, na katerem se naš pogled ustavi manjkrat kot pri običajnih telefonih. Tako sklepamo, da je telefon lahko odličen “odvajalec” od pretirane rabe “zaslona” in primeren telefon za vse tiste, ki nam popolnoma preveč energije pobere stalno “ličkanje”. Namreč razpiranja telefona in zaganjanje aplikacij je vseeno določena uporabniška bariera, ki zahteva določeni miselni in tudi fizični proces. In ker smo ljudje v osnovi nagnjeni k lagodju in lenobi, se nam zdi, da se ob tem telefonu lažje skoncentriramo na določeno nalogo. Enostavno ga manjkrat odpremo.

Foto: PS Youtube

Galaxy Z Flip3 5G tokrat prihaja v zanimivi dvobarvni kombinaciji. Najbolj popularna je slonokoščena, nam najljubša pa kakopak matirano črna. Sledi pa ji še nekaj modnih barvnih tonov. Za prepognjenčka je na voljo tudi kopica res zanimivih ovojev oziroma skins-ov ter ovitkov, ki uspešno ščitijo zunanjost telefona pred poškodbami.

Sicer gre za 6,7 inčni pametni telefon, ki je v razprtem položaju nekoliko višji od povprečja. Kot smo že poudarili, razprt izgleda kot popolnoma običajen telefon, kar je dobro, saj je večina uporabniške izkušnje oblikovane prav za običajne telefone. Zaprt pa postane običajen kvadrat in ga z lahkoto pospravimo v žep. Zanimiv je tudi le delno zaprt ali ukrivljen in na površini mize privlači poglede.

Obvezne tehnikalije

To ne bi bil test ali prvi zbrani vtisi o napravi, če se ne bi lotili številk tega telefona, kjer hitro ugotovimo, da po specifikacijah sega v srednji višji razred in se dotika samega premijskega razreda telefonov. Tako premore trenutno najboljši Snapdragon 888 5G procesor s 5 Nm tehnologijo, ki mu družbo dela 8GB delovnega spomina in do 256GB hrambe za vaše podatke. Seveda podpira 5G standard prenosa podatkov. Glavni prepogljiv zaslon telefona pa osvežuje s kar 120 Hz. V baterijo pospravi 3300 mAh in jo je zmore hitro polniti. Hkrati pa zna to početi tudi brezžično. Glavni kameri sta širokokotna in ultra širokokotna z 12MP ter zmogljivosti senzorja, ki zmore zajemati video v 4K in 60 sličicami. Za ekranom najdemo sebek kamero z 10 MP širokokotno kamero, ki zajema dobro fotografijo in zmore zajeti tudi 4K video za video sebke na družbenih omrežjih. Je tudi vodotesen po standardu IPX8.

Telefon je odlično odziven in v sodelovanju s hitrim zaslonom ter odzivnim “Andorid” sendvičem – One UI 3.1.1 deluje premijsko. Pri delovanju nismo opazili nikakršnih zastojev. Vse deluje kot je potrebno in tu vsekakor svojo vlogo odigra “procesor” v sodelovanju s pregovorno dobro Samsung zaslonsko tehnologijo. Vse je izjemno hitro. Navdušeni.

Foto: PS Youtube

Samsung Galaxy Z Flip3 5G – je telefon sedanjosti

Samsung je z zadnjo generacijo Galaxy Z Flip3 5G resnično pripravil telefon, ki prihodnost odločno pripelje v sedanjost. Galaxy Z Flip3 5G ne sklepa velikih kompromisov in se cenovno umešča točno tam, kjer so boljši telefoni od povprečja. Hkrati pa je nadpovprečen v tako zelo mnogih pogledih. Med testom je najbolj izstopajo dejstvo, da ga je opazil prav vsak in da je postajal središče debat. In ravno to je tista največja dodana vrednost tega modela – ozaveščanje da je prihodnost tu že danes! Že dolgo namreč ni bilo telefona, ki bi bil takšen magnet za poglede. In nekaterim je prav ta lastnost pametnega telefona izjemno pomembna, saj sporoča, da so znanilci prihodnosti že danes. Kupite ga lahko pri vseh slovenskih oparaterjih, cena pa znaša od 999 evrov dalje.

Dodatne Informacije

samsung.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!