fbpx

Se bojite stati za svojimi odločitvami?

Foto: Henry Ravenscroft / Unsplash

Ne obremenjujte se z mnenjem drugih. Stojte za svojimi odločitvami in verjemite vase.

Čeprav imajo ljudje, ki so nam blizu, običajno najboljše namene, ko nam dajejo nasvete, je pogosto vse, kar potrebujemo, da prisluhnemo svojim občutkom in naredimo, kar se nam zdi prav.

Če se ne morete odločiti v določenih situacijah, vam lahko pomaga naslednje.

1. Vprašajte se, kakšni so vaši strahovi

Morda se primerjate z drugimi in vam njihova mnenja veliko pomenijo, ker se bojite, da bo šlo kaj narobe. Imate strahove, ki vam preprečujejo, da bi se sami odločali in se obnašali tako, kot mislite, da je za vas najboljše? Najlažji način za spopadanje s strahovi je, da jih zapišete na list papirja.

Ko pride do situacije, ko bi raje poslušali druge, se vprašajte, česa se bojite. Kaj je v vas prebudilo strah pred sprejetjem priložnosti? Kaj je v ozadju? Postopek ne bo enostaven in kratek, vendar se je vredno potruditi, saj boste končno zaživeli tako, kot si želite.

Kaj vam povzroča strah? Elizeu Dias / Unsplash

2. Sprostite se

Sprostitev lahko vodi do boljšega razumevanja sebe. Ko ste preobremenjeni z mnenji drugih, se vam zdi, da niste dovolj dobri ali da bi se morali obnašati drugače, strah vas je sprejeti priložnosti, ki so vam všeč, ker nekdo pravi drugače.

Kako lahko odreagirate drugače?

…Osredotočite se na globoko dihanje in preživite nekaj časa v tišini ali naravi.
…Sprehodite se brez telefona, opazujte okolico in se nadihajte svežega zraka.
…Sprostite se z jogo ali intenzivnejšo vadbo. Takrat običajno ne morete misliti na nič drugega kot na vadbo in svoje telo.
…Berite, rešujte uganke, nekaj, kar vas sprosti.
…Preživite nekaj časa s svojim ljubljenčkom, kar ima lahko terapevtski učinek, a vas bo zagotovo pomirilo.

3. Ustavite se in razmislite

Preprosto se je izgubiti v nasvetih drugih in v njih iskati potrditev. Če, in ko se to zgodi, potrebujete čas za premislek. Zapišite si svoje najpomembnejše vrednote. Tiste, ki se jih držite in ki vas običajno vodijo pri odločanju.

Nato razmislite, nasvete, katerih oseb, je dobro upoštevati. Zapišite pet oseb, ki jim zaupate. Kako pomembno je za vas njihovo mnenje? Če premislite o tem, bo sprejemanje odločitev lažje.

Bodite pozitivni, ko govorite o sebi. Foto: Linas Drulia / Unsplash

4. Upoštevajte svoje izkušnje

Ne bodite prestrogi do sebe. Zakaj si ne verjamete, da ste dovolj pametni in odgovorni, da bi sprejeli pravo odločitev? Ali je vaša samopodoba prenizka, da bi izbirali, kaj vas veseli, in se raje zanašate na druge.

Začnite delati na sebi, pomembno je, kakšen ton govori vaš notranji glas.

Izboljšati morate svojo samozavest in samospoštovanje, kar je seveda lažje reči, kot narediti, vendar je treba nekje začeti. Začnete lahko tako, da si vsak dan v mislih ali naglas izgovorite nekaj komplimentov pred ogledalom in poudarite svoje prednosti. Nato bodite pozorni na to, kako drugim pripovedujete o sebi.

Vedno govorite o sebi – pozitivno.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!