Se nenehno zaljubljate v napačne ljudi? Obstaja vrsta osebnosti, ki se ji to dogaja pogosteje

Zadnjič posodobljeno: :

Nihče prostovoljno in zavestno ne izbere slabega partnerja.

Odkrivanje tega, kdo je odgovoren za slabo zvezo med dvema osebama, je podobno zavarovanju, ki dodeli krivdo po prometni nesreči – vsi udeleženi nosijo vsaj malo odgovornosti za nesrečo, pišejo na Psychology Today. To kaže na to, da ste morda tudi vi del problema, čeprav se vam zdi, da vse počnete pravilno. Zaljubljenost je nedvomno dober občutek, zato ni čudno, da iščete ta občutek.

Čeprav se vse to sliši romantično, imate morda emofilijo – težnjo, da se zaljubite prehitro, prelahko in prepogosto. To vas lahko pripelje do slabe izbire.

Pri izbiri partnerja so ena najslabših odločitev ljudje s tremi brezčutnimi, manipulativnimi osebnostnimi lastnostmi: narcizmom, makiavelizmom in psihopatijo, poznanimi kot temna triada. Ko prvič srečate osebo s temi lastnostmi, sploh ne deluje negativno. Pravzaprav so takšni ljudje večinoma sprva precej privlačni zaradi svoje karizme, šarma, samozavesti in družabnosti.

Te tri značilnosti niso iz seznama zaželenih partnerskih lastnosti in to z razlogom. Raziskave kažejo, da takšni partnerji pogosto varajo. Jasno je, da gre za partnerje, ki se jim večina želi izogniti, še posebej, če iščete dolgoročnega partnerja. Tisti, ki se zlahka in hitro zaljubijo, tega morda sploh ne bodo opazili.

Emofilija pomeni, da se zaljubite prehitro, prelahko in prepogosto.

Kaj morate vedeti o temni triadi?

Ljudje s temi lastnostmi so bolj kakor drugi nagnjeni k kaznivim dejanjem in težavam pri delu. Še posebej so nevarni, če so na vodstvenih položajih. Niso sočutni, empatični, z nikomer ne sodelujejo, niso zadovoljni s svojim življenjem in ne verjamejo drugim.

Za narcizem je značilen ponos, pomanjkanje empatije, občutljivosti in egoizem. Slednjega ne smete zamenjevati z egoizmom, za katerega je značilno, da oseba postavi sebe v središče sveta. Meni, da je intelektualno, fizično ali socialno boljša od drugih. Poudarja svoj pomen, saj je drugi ne znajo prepoznati in pohvaliti. Egoisti so izjemno občutljivi na kritike, na katere se najpogosteje odzovejo z jezo.

Za makiavelizem so značilni manipulacija in izkoriščanje drugih, pomanjkanje morale, čustvena občutljivost ter pretirana skrbi zase.

Psihopatijo lahko prepoznate po nenehnem asocialnem vedenju, impulzivnosti, sebičnosti in neobčutljivosti do drugih, pomanjkanju čustev in obžalovanju.

Emofili pa iščejo ljubezen, ne prave osebe. V raziskavah so opazovali 267 moških in žensk, ki so imeli lastnosti emofilije in so se prelahko in prehitro hitro zaljubili. Želeli so vedeti, kako zelo jih privlačijo partnerji z manipulativnimi osebnostnimi lastnostmi. V skladu s svojimi hipotezami so tisti z višjo čustvenostjo pokazali večjo nagnjenost k potencialnim partnerjem z visoko narcisoidnostjo in psihopatijo.

Če si prizadevate za dolgoročno zvezo, partnerji s temi osebnostnimi lastnostmi niso najboljša izbira in bi se jim bilo dobro izogniti. Konec koncev, če se ne želite zaljubiti v napačno osebo, je morda najbolje, da se ne zaljubite prehitro, ampak počasi.

Če si želite ljubezen ni nič narobe. Če pa je vaša prioriteta zaljubljenost in ne iskanje prave osebe, potem je enostavno narediti napako, poudarjajo raziskovalci.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
10+ odličnih nasvetov za dober zakon, ki so jih pripravili odvetniki za ločitve