SIHH 2019: dragocene ure, ki jemljejo dih

Audemars Piguet Code 11.59 Tourbillon Openworked.

Za nami je letošnja izvedba slovitega urarske sejma prestižnih ur SIHH (Salon International de la Haute Horlogerie Genève), ki zaznamuje urarsko industrijo in se vsakoletno odvija v Ženevi. Ali vas zanima, kaj so nam tokrat pripravila največja imena iz urarskega sveta na sejmu SIHH 2019?

SIHH 2019, na katerem se je predstavilo 35 prestižnih blagovnih znamk, je v letos potekal med 14. in 17. januarjem. Organizatorji so zabeležili rekorden obisk, saj se je sejma v štirih dneh udeležilo več kot 23.000 ljudi. Ti so uživali ob najnovejših modelih ročnih ur, hkrati pa izvedeli, kakšni so dizajnerski in tehnološki trendi za prihodnost.

Za vas smo pripravili pregled 6 ur, ki so najbolj zaznamovale sejem SIHH 2019.

Vacheron Constantin Traditionelle Twin Beat Perpetual Calendar

Vacheron Constantin Traditionelle Twin Beat Perpetual Calendar
Vacheron Constantin Traditionelle Twin Beat Perpetual Calendar

Ura švicarskega podjetja Vacheron Constantin navdušuje z večnim koledarjem, ki bo vselej ‒ tudi ko bo na vrsti prestopno leto, uporabniku prikazal točen datum in dan v tednu.

Doslej je veljalo prepričanje, da so ure te vrste primerne le za tiste, ki jih uporabljajo vsakodnevno in jih ne izklapljajo. V nasprotnem primeru je čas potrebno ponovno nastaviti. Vacheron Constantin je to težavo odpravil tako, da je uvedel poseben način delovanja z nizko porabo energije, v katerem čas na koledarju teče, ostali kazalci pa mirujejo.

Lastnik bo torej lahko izbiral med dvema stanjema svoje ure: aktivnim s frekvenco 5 Hz oziroma 36 000 polnihajev na uro ali “standby” s frekvenco 1,2 Hz oziroma 8 640 polnihajev na uro. V slednjem bo koledar datume pravilno prikazoval kar 65 dni.

Ura, ki ne prepričuje le s funkcionalnostjo, pač pa tudi s tankim ohišjem in zapeljivim dizajnom, je ocenjena na 210.000 €.

vacheron-constantin.com

TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 02T Tourbillon Nanograph

TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 02T Tourbillon Nanograph
TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 02T Tourbillon Nanograph

V osrčju ure švicarskega giganta najdemo zelo tanko spiralo mehanskega mehanizma. Ta je pripeta na nemirko, ki ji s svojo elastičnostjo zagotavlja enakomerno gibanje.

Takšne spirale so običajno izdelane iz elinvarja, visokokakovostne zlitine niklja in železa, kar pa ne velja za novega aduta znamke TAG Heuer. Ta namreč vsebuje ogljikovo spiralo. Slednjo pod posebnimi pogoji proizvajajo v lastnih laboratorijih, postopek pa traja več ur.

Ogljikove spirale so v primerjavi s tradicionalnimi občutno lažje, obenem pa so tudi nemagnetne. Material je hkrati bolj elastičen od silicija, ki so ga nekatere znamke že začele uporabljati kot alternativo za omenjeno zlitino.

Model Heuer 02T se med drugim ponaša s kronografom in “tourbillonom” – posebnim vnetjem nemirke, ki izniči negativen vpliv gravitacije. Zanj bo potrebno odšteti 19.100 €.

tagheuer.com

Ressence Type 2

Ressence Type 2
Ressence Type 2

Belgijska urarska hiša Ressence je veliko pozornosti požela že na lanskoletnem sejmu, ko je predstavila koncept ‘e-krone’. Ta se preko solarnega modula poveže z aplikacijo za pametne telefone in uporabniku omogoči, da jo upravlja na nadvse preprost način. Proizvajalcem je prototip v preteklem letu uspelo izpopolniti do te mere, da je pripravljen za vstop na trg.

Pri oblikovanju nove ure je podjetju pomagal Tony Faddel, ki je znan kot eden izmed očetov slavnega iPoda.

Pod številčnico ure Ressence Type 2 se skriva kar 87 drobcenih komponent, ki pripomorejo k nemotenemu delovanju naprave. Med njimi najdemo energijsko celico, senzor dotika in tipalo za zaznavanje položaja rok. Opevano e-krono, ki za delovanje potrebuje 1,8 J sončne energije dnevno, je mogoče aktivirati s preprostim dotikom kristala.

Cena ure znaša 42.500 švicarskih frankov, kar preračunano nanese približno 37.500 evrov.

ressencewatches.com

Jaeger-LeCoultre Master Grande Tradition Gyrotourbillon Westminster Perpetuel

Jaeger-LeCoultre Master Grande Tradition Gyrotourbillon Westminster Perpetuel
Jaeger-LeCoultre Master Grande Tradition Gyrotourbillon Westminster Perpetuel

Jaeger-LeCoultre je v svoji liniji ur Hybris Mechanica pozdravil novo pridobitev. Njegova peta ura, ki vsebuje t. i. ‘giroskopski tourbillon’, se lahko pohvali z večnim koledarjem in izpopolnjenim mehanizmom minutne repeticije.

Verjetno najboljša lastnost ure, ki jo sicer sestavlja več kot 1050 komponent, je ta, da jo lahko nosite ob praktično vsaki priložnosti.

Ure, ki vsebujejo toliko različnih sestavnih delov, so ponavadi ogromne. Jaeger-LeCoultre je veliko truda vložil v to, da minimizira velikost ohišja svoje najnovejše naprave. To mu je nedvomno uspelo, saj premer lepotice znaša le 43 milimetrov.

Če se tej uri ne morete upreti, boste morali pošteno seči v denarnico. Dobiti jo bo mogoče za 800.000 €.

jaeger-lecoultre.com

Panerai Submersible BMG Tech

Panerai Submersible BMG Tech
Panerai Submersible BMG Tech

Blagovna znamka Panerai slovi po tem, da se pri izdelovanju ohišja svojih ur poslužuje edinstvenih materialov.

Tokrat se je odločila za BMG-Tech: robustno kovinsko steklo, ki ga odlikuje izredna moč in odpornost na korozijo, šoke in magnetizem. Obroč, ki obdaja steklo ure, je izdelan iz materiala “carbotech”, ki bazira na karbonskih vlaknih.

Ura, ki jo bo mogoče kupiti septembra, stane 12.900 €.

panerai.com

Audemars Piguet Code 11.59 Tourbillon Openworked

Audemars Piguet Code 11.59 Tourbillon Openworked
Audemars Piguet Code 11.59 Tourbillon Openworked

Audemars Piguet svoje oboževalce po svetu praviloma navdušuje z urami osmerokotne oblike. Naj le spomnimo na legendarni model Royal Oak. Prav zato je še toliko bolj presenetljivo, da so ure iz kolekcije 11.59 okrogle.

Švicarsko podjetje je nov komplet ur razvijalo kar 6 let. Podroben pogled nanje razkriva, da so pri Audemars Piguetu ostali zvesti osmerokotnemu ohišju, ki pa so ga obdali z okroglim okvirjem. Sijajno, kajne?

Ura je na voljo v številnih različicah, ki ponujajo široko paleto funkcij, kot sta večni koledar in minutna repeticija. Največ pozornosti je požela ura z mehanizmom tourbillon, ki uporabniku ponuja vpogled v notranjost ohišja. Zanjo bo potrebno odšteti 175.000 švicarskih frankov (preračunano približno 154.000 evrov), medtem ko bo najcenejši model iz nove kolekcije dosegljiv že za 25.000 švicarskih frankov (preračunano približno 22.000 evrov).

audemarspiguet.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Slovenska trajnostna torbica ZMAI iz ZMAJEVE kože