fbpx

Silent-Yachts Silent 60: plovba brez emisij, s pomočjo sonca in kajta

Silent-Yachts Silent 60; Foto: silent-yachts.com

Pri Silent-Yachts so predstavili nov, okolju prijazen katamaran Silent 60, ki ga poganjata sončna energija in kite.

Silent-Yachts Silent 60 je najnovejši katamaran, ki je opremljen s sončnimi celicami in kajtom. 42 solarnih plošč priskrbi 17 kWp, ta energija pa nato poganja dva elektromotorja, ki imata vsak po 200 kW moči. 18 metrski katamaran ima baterijo s kapaciteto 286 kWh, ki omogoča dnevni doseg plovbe do 100 navtičnih milj. V prednjem delu katamarana najdemo prostor, v katerem sta shranjena kite in električni vitel.

Prvi korak za plovbo s kajtom predstavlja napolnitev kajta z zrakom, drugi da ga spustimo v vodo, z zadnjim korakom pa nato zategnemo vrvi, s katerimi je kajt povezan s katamaranom. Postopek dvigne kajt v zrak in ko le ta doseže primerno višino, začne v zraku izvajati obrate v podobi številke 8. S tem zagotovi dovolj energije za jadranje katamarana. Ko želimo kajt pospraviti, ga sistem samodejno postavi v položaj, ko so vrvi najmanj obremenjene, od tampa ga s pomočjo vitla potegnem kajt h katamaranu.

Silent-Yachts Silent 60; Foto: silent-yachts.com

Silent 60 ima na voljo 4 spalnice za goste in večjo spalnico za ʺgospodarjaʺ, pri naročilu pa si je mogoče po želji spremeniti razporeditev prostorov. Katamaran ponuja obilico površin za socializiranje, v glavnem salonu pa imamo zaradi 2,3 metra visoke stropa povsem dovolj prostora za glavo. Zaradi izredno nizkega ugreza, manj kot 1 meter, je Silent 60 izredno primeren za raziskovanje karibskih otokov in otokov jugovzhodne Azije. Po želji lahko na katamaran namestimo dva vodna skuterja ali do 4 metre dolg čoln.

Silent-Yachts Silent 60; Foto: silent-yachts.com

Silent 60 se lahko pohvali s toplotno črpalko, zaradi katerega bo čas preživet na katamaranu, ne glede na letni čas, vedno prijeten. Toplotno izoliran trup pripomore k manjši porabi električne energije. Silent 60 omogoča križarjenje s hitrostjo 6-8 vozlov, po potrebi, pa se lahko premika tudi s hitrostjo 20 vozlov. Na kravu je tudi solarno-električni sistem za zagotavljanje sveže pitne vode, zaradi česar gostov zagotovo ne bo pestila žeja.

Dodatne Informacije

silent-yachts.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!