Jahody sú každú sezónu očakávaným ovocím, ktoré si s radosťou vychutnávame na najrôznejšie spôsoby.
Brez posebnega razmisleka lahko jagode uvrstimo med najbolj priljubljeno sezonsko sadje. Ta sadež lahko uživamo na različne načine. Sveže, kuhane, vložene ali zamrznjene. Vendar pa jagode ne-le, da so izjemno okusne, temveč vsebujejo tudi številne koristne snovi, ki vplivajo na zdravje in počutje.
Jagode vsebujejo pomembna hranila, vlaknine, vitamin C, folno kislino in kalij. Vsebujejo tudi majhne količine železa, bakra, magnezija, fosforja, selena in vitaminov B, K in E. Čeprav vsebujejo veliko sladkorja, veljajo za živilo z nizkokalorično vrednostjo. Nutricisti priporočajo, da jagode uvrstimo v svoj vsakodnevni jedilnik, saj vsebujejo veliko antioksidantov.
Študija, objavljena v Journal of Molecular Sciences, je pokazala, da rednim uživanjem hrane, bogate z vitaminom C, kot so na primer jagode, lahko izboljšamo zdravje kardiovaskularnega sistema. Štúdie ukázali, da so v jagodah prisotne protivnetne snovi, prav tako pa naj bi tudi zavirale procese, ki vodijo v artritis. Zaradi spodbujanja absorbcije železa naj bi varovale pred slabokrvnostjo.
Hkrati so raziskave pokazale, da pozitivno vplivajo na kratkoročni spomin, so v pomoč pri izgorevanju maščob a staranju kože. Bogate so tudi s flavonoidi, ki naj bi v telesu zavirale pojav malignih celic. Vsebujejo veliko antioksidantov, ki so pomembni za naš organizem, saj naj bi telo ščitili pred prostimi radikali. Ti so namreč sprožilci različnih bolezni.
Pomembno je poudariti, da le sveže in zamrznjene jagode vsebujejo peščico koristnih sestavin, ki naj bi pripomogle k ohranjanju zdravja. Predelano sadje namreč izgubi številne hranilne vrednosti.
Kako jagodam ohraniti svežino
Ker se jagode hitro pokvarijo lahko s preprostim trikom podaljšamo njihovo življenjsko dobo. Pripravite mešanico vode in domačega jabolčnega kisa v razmerju 10 : 1. Jagode potopite v to mešanico in jih pustite v njej vsaj 10 minut. Nato jih sperite pod tekočo vodo in odložite na čisto kuhinjsko krpo, da se popolnoma posušijo. Trik je namreč v tem, da jabolčni kis daje jagodam zaščito pred gnitjem. Tako bodo jagode dlje časa ostale kompaktne in čvrste.