Tento rok sa Gault&Millau, jeden z najvplyvnejších medzinárodných sprievodcov po reštauráciách, opäť vydal spoznávať slovinské zákutia, kde sa podávajú chutné jedlá a dobré nápoje. A nakoniec odhalili najvyššie hodnotené reštaurácie a držiteľov špeciálnych ocenení Gault&Millau Slovinsko za rok 2022. Pripravili sme pre vás zoznam reštaurácií, ktoré sa podľa Gault&Millau najviac oplatí navštíviť.
Inšpektorji mednarodnega vodnika Gault&Millau se strinjajo, da je slovenska kulinarika v razcvetu. O tem priča dejstvo, da so na lestvico najboljših gostincev uvrstili kar 8 restavracij, 2 mlada talenta a 2 priljubljeni zbirališči. Celoten izbor, ki so ga sestavili, bo znan v drugi polovici marca– takrat namreč izzide letošnji vodnik, ki ga je podprla tudi Slovenska turistična organizacija (STO).
Podelitev Gault&Millau
Podelitev nagrad Gault&Millau je letos potekala v virtualnem svetu, sklenila pa se je z željo po vnovičnem srečanju v živo, seveda za mizo, obloženo s slastnimi dobrotami. Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija, je gostincem izrekla slavnostno sporočilo: “Tudi preteklo leto za gostince ni bilo enostavno, zato je še toliko bolj navdihujoče opazovati predanost in strast, s katerima neumorno premikajo meje v svetu gastronomije. Prejemniki posebnih nagrad in vsi uvrščeni v vodniku predstavljajo bogate in raznolike okuse Slovenije tako na krožniku kot v kozarcu. In za to si zaslužijo vse čestitke in pohvale. Pa tudi podporo.”
Pomen gastronomije je nato podprla tudi Ilona Stermecki, mag. mark. in prod., v. d. direktorice Slovenske turistične organizacije, ki je dodala: “Še posebej v zadnjih letih je slovenska gastronomija deležna izredne pozornosti mednarodne strokovne, medijske in splošne javnosti, ki Slovenijo v sam vrh lestvic priporočenih držav pogosto uvrščajo prav na osnovi gastronomije.”
Dobitniki nagrad Gault&Millau
Eno najpomembnejših priznanj, ki ga lahko dobi restavracija, se imenuje štiri kape. Le-te potrjujejo izredno kvalitu a excelentnosť. Uspešno so jih ohranile Hostinec u Lojzeta, Denk House, Osterija Debeluh, Reštaurácia Mak, Reštaurácia Strelec a Frankov dom, jagodnemu izboru pa sta se pridružili še Restavracija Pavus a Grič.
Nato je Gault&Millau podelil še nagrade za najboljše chefe. Prestižni naziv chef leta je prejel promotor divje hrane na Slovenskem Marko Pavčnik iz restavracije Pavus na gradu Tabor Laško, naziv chefa prihodnosti pa je pripadel ambasadorju Istre Filipu Matjažu iz portoroške Restavracije COB. Chef tradicije je postal Uroš Gorjanc od Gostilne Krištof v Predosljah pri Kranju.
V kategórii Mladi Talent sta nagrado prejela kar dva chefa in sicer Marko Magajne a Marko Vršič od Galerije okusov, ki se nahaja v Novem Celju. Kljub svoji mladosti oba kuharska mojstra z izražanjem svojih veščin jedi povzdihujeta do samih višav kulinaričnih višav.
Nagradi v kategoriji POP sta bili podeljeni ljubljanskemu Dvornemu Baru, za katerega velja, da je vinsko kulturo približal ljudem, in kobariška Dom Polonka, namenjena ljubiteljem sproščenega vzdušja a okusnih poslastic.
Pomemben del kulinarične izkušnje so tudi natakarji alebo sommelierji. Nagrado na tem področju je prejel Gregor Kren iz novomeške Hiše Fink, ki si jo je prislužil s svojo profesionalnostjo, znanjem a občutkom za goste.
In ker se vsem kdaj prileže tudi nekaj sladké, so bile nagrade razglašene tudi na področju slaščičarn. Za najboljšo letos velja Cukrárne Zebra, kjer ustvarjalci okusnih dobrot sledijo filozofiji Tomija Češka: najprej se je treba do obisti naučiti osnov, nato pa ustvarjati po svojem okusu.
Seznam nagrad po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2022:
1. Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu, 18/20, 4 kape
2. Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Vipava, 17,5/20, 4 kape
3. Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17,5/20, 4 kape
4. Ošterija Debeluh, Brežice, 17,5/20, 4 kape
5. Restavracija Mak, Maribor, 17/20, 4 kape
6. Restavracija Strelec, Ljubljana, 17/20, 4 kape
7. Restavracija Pavus, Grad Tabor Laško, 17/20, 4 kape
8. Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17/20, 4 kape
Chef leta: Marko Pavčnik, Restavracija Pavus, Grad Tabor Laško
Chef tradicije: Uroš Gorjanc, Gostilna Krištof, Predoslje
Chef prihodnosti: Filip Matjaž, Restavracija COB, Portorož
Mladi talent: Marko Magajne, Galerija okusov, Novo Celje
Mladi talent: Marko Vršič, Galerija okusov, Novo Celje
Najboljši sommelier: Gregor Kren, Hiša Fink, Novo mesto
Najboljši POP: Dvorni bar, Ljubljana
Najboljši POP: Hiša Polonka, Kobarid
Najboljša slaščičarna: Zebra Patisseries, Ljubljana