fbpx

Tipy na najlepší piknik: ako správne upiecť mäso a zeleninu

Foto: Nicole Herrero/Unsplash

Patríte medzi fanúšikov trávenia voľného času na čerstvom vzduchu? Radi sa oddávate slnečným lúčom a milujete chutné pripravené jedlo?

Za pripravo okusne in kakovostne hrane, ki bo razveselila še tako zahtevne goste na vašem pikniku, smo pripravili nekaj nasvetov.

Priprava mesa

Meso bo okusnejše, če ga prej marinirate v posebni omaki. Marinada je sestavljena iz več različnih komponent. Vse sestavine skupaj sestavljajo kombinacijo, ki poskrbi, da se celoten kos mesa navzame okusa, meso pa se tudi zmehča. Mesa ne prebadajte med peko, saj bo tako izgubil vse sokove.

Priprava marinad

Idealne sestavine za preprosto pripravo marinade so olje, beli kis, belo vino, česen, kombinacija začimb, poper, sladkor, origano ali timijan. Namesto kisa lahko uporabite tudi limonin, limetin sok ali jogurt. Meso je potrebno dati v vrečko ali skledo ter ga čez noč pustiti v hladilniku, da se okusi dobro prepojijo.

Trše meso, kot sta govedina in teletina, pustite v marinadi vsaj 4 ur. Piščanec bo odličen, če ga marinirate v olju, limoninem soku, čebuli, soli, popru, rdeči papriki in peteršilju ter ga hranite v hladilniku vsaj štiri ure.

Gorčica izboljša okus mesa
Priporočljivo je, da jagnjetino in teletino marinirate od štiri do šest ur, svinjino in perutnino od dve do štiri ure, ribe in zelenjavo pa od pol ure do ene ure. Najboljša marinada za meso lahko poleg treh ključnih sestavin kislina, olje, sol vsebuje med, hren, gorčico, tabasko.

Meso bo okusnejše, če ga prej marinirate v posebni omaki.
Foto: Pexcels.com

Priprava pomarančne marinade

Pomarančni in limonin sok zmešajte z gorčico, začimbami, oljem in limonino lupinico. Oprano meso posušite s papirnato brisačo in položite v marinado. Posodo pokrijemo s folijo in pustite v hladilniku vsaj dve uri. Nato meso v katerem ste marinirali v omaki, rahlo popecite na žaru, občasno ga premažite z vejico rožmarina, namočeno v oljčno olje.

Pivska marinada

Potrebujete dve decilitra poljubnega piva, oljčno olje, sol, čebulo, sladko papriko, poper, česen, limonin sok, nasekljan petrešilj. Čebulo in česen na drobno nasekljajte in ju zmešajte z ostalimi sestavinami. V vrečko z “zadrgo” (zip) postavite kose mesa in jih zalijte z marinado. Vsebino vrečke dobro premešajte, nato pa jo postavite na hladno za 4-6 ur. Meso med peko večkrat premažite z marinado, kar ponovite tudi po koncu peke.

Peka sadja

Sadje na žaru mora biti sveže, pred peko pa ga je dobro pokapati z nekaj kapljicami olivnega olja. Pečemo ga na zmernem ognju. Da se ne prime na rešetko žara, je priporočljivo, da le-to premažemo z maslom.

Peka zelenjave

Nizkokalorično in okusno zelenjavo na žaru pripravite zelo hitro, saj je idealna priloga k mesu in ribam. Pred peko je priporočljivo zelenjavo premazati z oljčnim oljem, po končani peki, pa jo lahko obogatite z začimbami, kot so rožmarin, bazilika, origano ali peteršilj.

Foto: Askar Abayev /Pexels

Peka krompirja

Krompir narežete, premažete z oljem in začinite s soljo in poprom. Žar rešetke premažite z oljem, krompirju pa dodajte rožmarinove vejice. Krompir pecite na neposrednem ognju 20 do 30 minut, dokler ne uspete z nožem “mehko” prodreti v najdebelejši del krompirja.

S vami od roku 2004

Od r 2004 skúmame mestské trendy a denne informujeme našu komunitu sledovateľov o najnovšom životnom štýle, cestovaní, štýle a produktoch, ktoré inšpirujú vášňou. Od roku 2023 ponúkame obsah v hlavných svetových jazykoch.