fbpx

Psychológia prvého dojmu – podľa čoho posudzujeme ľudí ako prvé?

Všetci vieme, aké dôležité je urobiť dobrý prvý dojem. Inak je každému jasné, že knihu nemožno spravodlivo posudzovať podľa obalu, ale my ľudia sme natoľko podmienení, že je ťažké neurobiť si o človeku názor v prvých minútach nového kontaktu. Aká je však psychológia prvého dojmu? Podľa čoho posudzujeme ľudí ako prvé? Odpovede na tieto otázky nájdete v tomto článku.

Prvi vtis nam lahko povzroči ali pa prihrani marsikatero težavo. Čeprav prvi vtis nikakor ni večen in nespremenljiv, kaj šele pravičen, pa ob novih spoznanjih velikokrat določa potek dogodkov ter motivacijo, s kom bomo spletli tesnejše vezi. Psihologija prvega vtisa je zato pomembno področje poznavanja. Če želimo pustiti dober prvi vtis, je dobro vedeti, po čem najprej presojamo ljudi. Kateri so notranji mehanizmi, ki nam omogočajo, da karakter ali pa celo življenjsko zgodbo posameznika določimo na podlagi njegovega videza? Nova raziskava poroča o štirih ključnih značilnostih, ki sestavljajo prvi vtis.

Po čem najprej presojamo ljudi:

Oblika obraza

Prva značilnost, ki jo na sočloveku opazimo, je oblika obraza. Bolj kot je obraz okrogel in spominja na otroški obraz, bolj je naš prvi vtis o človeku pozitiven. Takšno presojanje je evolucijsko smiselno, saj otroci potrebujejo več zaščite in skrbi. Raziskave so pokazale, da moške v povprečju bolj privlačijo ženske z okroglim obrazom, saj je ta znak mladosti in plodnosti.

Okrogli obrazi puščajo dobre prve vtise
Okrogli obrazi puščajo dobre prve vtise.

Podobnosť

Prvi vtis sestavimo tudi na podlagi tega, koliko je oseba podobna določenim posameznikom, ki jih bolje poznamo. Če je nekdo vizualno podoben osebi, ki je velikokrat slabovoljna, bomo tudi njega presodili kot slabovoljnega – četudi to morda sploh ni res. Podobnost na prvi vtis vpliva tudi, če je ne zaznamo zavestno.

Simetrija

Pomembna sestavina prvega vtisa je simetrija obraza, ki je tudi ena izmed glavnih determinant lepote in privlačnosti. Obraze, ki so bolj simetrični, ocenjujemo kot lepše in bolj zdrave. Ljudi, ki imajo simetričen obraz, presojamo kot bolj inteligentne in bolj sposobne. Zdijo se nam prijazni, prepričani pa smo tudi, da imajo široko socialno mrežo.

ČÍTAJ VIAC: Kaj o vas pove dolžina prstov na vaših rokah?

Simetrične obraze doživljamo kot lepe
Simetrične obraze doživljamo kot lepe

Čustvena sinhronost

Ljudje smo zelo uspešni v branju čustvenih reakcij, predvsem tistih, ki se rišejo na obrazu sogovornika. O ljudeh, za katere presodimo, da doživljajo podobna čustva kot mi, bomo imeli boljši prvi vtis.

S vami od roku 2004

Od r 2004 skúmame mestské trendy a denne informujeme našu komunitu sledovateľov o najnovšom životnom štýle, cestovaní, štýle a produktoch, ktoré inšpirujú vášňou. Od roku 2023 ponúkame obsah v hlavných svetových jazykoch.