fbpx

De första intryckens psykologi – vad dömer vi människor efter först?

Vi vet alla hur viktigt det är att göra ett bra första intryck. Annars är det klart för alla att man inte rättvist kan bedöma en bok efter dess omslag, men vi människor är så betingade att det är svårt att inte bilda oss en uppfattning om en person inom de första minuterna efter en ny kontakt. Men vad är psykologin bakom första intryck? Vad dömer vi människor efter först? Du kan hitta svaren på dessa frågor i den här artikeln.

Prvi vtis nam lahko povzroči ali pa prihrani marsikatero težavo. Čeprav prvi vtis nikakor ni večen in nespremenljiv, kaj šele pravičen, pa ob novih spoznanjih velikokrat določa potek dogodkov ter motivacijo, s kom bomo spletli tesnejše vezi. Psihologija prvega vtisa je zato pomembno področje poznavanja. Če želimo pustiti dober prvi vtis, je dobro vedeti, po čem najprej presojamo ljudi. Kateri so notranji mehanizmi, ki nam omogočajo, da karakter ali pa celo življenjsko zgodbo posameznika določimo na podlagi njegovega videza? Nova raziskava poroča o štirih ključnih značilnostih, ki sestavljajo prvi vtis.

Po čem najprej presojamo ljudi:

Oblika obraza

Prva značilnost, ki jo na sočloveku opazimo, je oblika obraza. Bolj kot je obraz okrogel in spominja na otroški obraz, bolj je naš prvi vtis o človeku pozitiven. Takšno presojanje je evolucijsko smiselno, saj otroci potrebujejo več zaščite in skrbi. Raziskave so pokazale, da moške v povprečju bolj privlačijo ženske z okroglim obrazom, saj je ta znak mladosti in plodnosti.

Okrogli obrazi puščajo dobre prve vtise
Okrogli obrazi puščajo dobre prve vtise.

Likhet

Prvi vtis sestavimo tudi na podlagi tega, koliko je oseba podobna določenim posameznikom, ki jih bolje poznamo. Če je nekdo vizualno podoben osebi, ki je velikokrat slabovoljna, bomo tudi njega presodili kot slabovoljnega – četudi to morda sploh ni res. Podobnost na prvi vtis vpliva tudi, če je ne zaznamo zavestno.

Simetrija

Pomembna sestavina prvega vtisa je simetrija obraza, ki je tudi ena izmed glavnih determinant lepote in privlačnosti. Obraze, ki so bolj simetrični, ocenjujemo kot lepše in bolj zdrave. Ljudi, ki imajo simetričen obraz, presojamo kot bolj inteligentne in bolj sposobne. Zdijo se nam prijazni, prepričani pa smo tudi, da imajo široko socialno mrežo.

LÄS MER: Kaj o vas pove dolžina prstov na vaših rokah?

Simetrične obraze doživljamo kot lepe
Simetrične obraze doživljamo kot lepe

Čustvena sinhronost

Ljudje smo zelo uspešni v branju čustvenih reakcij, predvsem tistih, ki se rišejo na obrazu sogovornika. O ljudeh, za katere presodimo, da doživljajo podobna čustva kot mi, bomo imeli boljši prvi vtis.

Med dig sedan 2004

Från år 2004 vi undersöker urbana trender och informerar vår community av följare dagligen om det senaste inom livsstil, resor, stil och produkter som inspirerar med passion. Från 2023 erbjuder vi innehåll på stora globala språk.