Čím je čaj pu-erh taký výnimočný? Ide o zelený čaj, ktorý je černejší ako najčiernejší čaj na svete. Predpokladá sa, že ide o najstarší čaj pochádzajúci z juhozápadnej časti čínskej provincie Yunnan, krajiny večnej jari. Čaj má podľa tradičnej čínskej filozofie vlastnosti jin a jang, ktoré spolu predstavujú dynamický celok a udržujú telo v rovnováhe. Podľa spôsobu výroby je čaj veľmi odlišný od výroby iných čajov a svojou bohatou, silnou a zemitou chuťou kraľuje na samom vrchole.
Prava skrivnost vedno ostane skrita, zato je pridelava čaja zaradi tradicije in zgodovine še vedno dobro varovana skrivnost. Veliko je sicer znanega o postopkih pridelave čaja, a Čínsky, kot po svoji navadi, sicer povedo veliko, le bistvenega ne. Pu-erh po klasični fermentaciji cepijo z žlahtnimi mikroorganizmi, ga izpostavijo visoki zračni vlagi in šele nato posušijo. Prav ta postopek daje čaju posebno barvo in izrazit okus.
Starejši kot čaj je, boljši je in bolj blagodejno vpliva na naš organizem. Poživlja a má spodbujevalen učinek na telo in duha. Čaj s staranjem pridobiva in dosega višjo ceno. Redno pitje pu-erh čaja uravnava telesno metabolizmus, povzbudzuje razstrupljevalno delovanje jeter, znižuje cholesterolu, deluje očiščevalno, čisti sečila a odvaja vodo iz telesa. Redno pitje tega čaja spodbuja izgorevanje maščob in nam pomaga pri strata váhy. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov pa ščiti telo pred negativnimi vplivi civilizacijskih choroby, tudi pred rakom. Ta magični čaj je v specializiranih čajnicah možno kupiti tudi pri nas.
Príprava:
Priprava čaja pu-erh ni zahtevna. Na skodelico odmerimo čajno žličko čajnih lističev in jih prelijemo z vrelo vodo. Lističe v vodi pustimo stati štiri do pet minut, nato pa čaj precedimo. Kakovostne vrste pu-erh čaja lahko uporabimo tudi večkrat. Kitajci pu-erh čaj pijejo v tradicionalni kitajski skodelici, imenovani gaiwan. Pijejo ga počasi in toliko časa, da se svet začne počasi, a vztrajno spreminjati … kot pravi kitajski pregovor: tradicionalni pu-erh izdelujejo stari starši in ga pijejo vnuki.
Za 100 gramov čaja bosta pri nas odšteli 2,75 evra.