fbpx

Recept: domáce sušienky spekulas, lepšie ako originál

S blížiacimi sa sviatkami už môžeme začať rozmýšľať, čím potešíme a naservírujeme našich hostí. Koláčiky Speculas patria určite ku klasike, no prečo by ste si ich mali tento rok kúpiť? S týmto receptom na to už nikdy nebudete myslieť. Tu sú domáce sušienky spekulas, ktoré sú lepšie ako originál.

Čeprav se piškoti spekulas po evropskih državah tradicionalno pečejo na miklavževo, nas pravzaprav spremljajo skozi cel december. In da jih letos ne bo treba kupiti, lahko poskusite s pripravo doma. Domači piškoti  spekulas so namreč vsaj tako dobri, kot so originalni.

K domačim speculaas piškotom lahko postrežete tudi piškotno maslo (recept je spodaj).
K domačim piškotom speculas  lahko postrežete tudi piškotno maslo (recept je spodaj).

Sestavine za 20 domačih piškotov spekulas:

Začimbna mešanica

  • 1 polievková lyžica škorice
  • 1 čajna žlička in pol mletega muškatnega oreščka
  • 1 čajna žlička mletih klinčkov
  • 1 čajna žička mletega ingverja
  • 1/4 čajne žličke mletega kardamoma
  • 1/4 čajne žličke belega popra
  • 1/4 čajne žličke mletega janeža

Piškoti

  • 1 in pol skodelice moke
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 3 in pol čajne žličke začimbne mešanice
  • 1/2 šálky masla
  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 1/2 šálky cukru
  • 1 vajce

Priprava domačih piškotov spekulas:

Najprej si pripravite začimbno mešanico. V manjšo skledo vsujte vse začimbe in jih dobro premešajte, da se enakomerno razporedijo. Za pripravo piškotov najprej uporabite moko, sol, pecilni prašek in začimbno mešanico in jih v večji posodi dobro premešajte. V novi večji posodi zmešajte maslo, sladkor in rjavi sladkor. Vmešajte jajce. Dodajte mešanico moke in dobro mešajte, da dobite piškotno testo. Testo odstranite iz posode in ga zavijte v plastično folijo. Postavite v hladilnik za 2 do 6 ur. Na pomokani površini razvajajte testo na debelino 3 do 6 mm. Testo izrežite v želene oblike piškotov. Piškote položite v pekač s papirjem za peko in pecite na 175 stopinjah Celzija 12 do 14 minut. Če želite, lahko zraven postrežete tudi piškotno maslo. Za to potrebujete 20 zdrobljenih piškotov, 1/8 skodelice parjenega mleka, 1/4 skodelice kondenziranega mleka in 1/4 skodelice masla. Vse skupaj stresete v mešalnik in mešate tako dolgo, da dobite teksturo masla. Pa dober tek!

Pripravo domačih piškotov spekulas si lahko ogledate v priloženem videoposnetku:

S vami od roku 2004

Od r 2004 skúmame mestské trendy a denne informujeme našu komunitu sledovateľov o najnovšom životnom štýle, cestovaní, štýle a produktoch, ktoré inšpirujú vášňou. Od roku 2023 ponúkame obsah v hlavných svetových jazykoch.