fbpx

Skai: letalo, ki za seboj pusti le vodno paro

Skai je letalo, ki za seboj pusti le vodno paro. Zakaj? Potrebno energijo namreč pridobiva s pomočjo vodikovih gorivnih celic.

Kako se lotiti dveh problemov hkrati: prevelikega onesnaženja zaradi prometa in stalnih cestnih zastojev? Odgovor podjetja Alaka’i je v Skai, letalu brez izpustov toplogrednih plinov. Gre za nekakšen velik dron s šestimi rotorji, katere poganjajo električni motorji. Elektriko pa Skai pridobiva s pomočjo vodikovih gorivnih celic. Zato je edina stvar, ki jo Skai izpušča, vodna para.

Poln tank vodika bo zadoščal za 644 kilometrov letenja v eno smer. Dolge vzletne steze ne bodo potrebne, saj bo Skai vzletal navpično. Pilotiral se bo lahko iz kabine, na daljavo ali pa v načinu avtopilota. V prostorni in razgledni kabini bo prostora za 5 ljudi, za dodatno varnost potnikov pa bo poskrbelo v trup vgrajeno padalo. Cene za Skai še niso razkrili, a ta zagotovo ne bo nizka. Ima pa podjetje vizijo zagona množične proizvodnje, zaradi česar bi se takšna letala v prihodnosti bistveno bolj pocenila.

Galerija: Skai

Dodatne Informacije

Več informacij:
skai.co

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!