Skai: letalo, ki za seboj pusti le vodno paro

Skai je letalo, ki za seboj pusti le vodno paro. Zakaj? Potrebno energijo namreč pridobiva s pomočjo vodikovih gorivnih celic.

Kako se lotiti dveh problemov hkrati: prevelikega onesnaženja zaradi prometa in stalnih cestnih zastojev? Odgovor podjetja Alaka’i je v Skai, letalu brez izpustov toplogrednih plinov. Gre za nekakšen velik dron s šestimi rotorji, katere poganjajo električni motorji. Elektriko pa Skai pridobiva s pomočjo vodikovih gorivnih celic. Zato je edina stvar, ki jo Skai izpušča, vodna para.

Poln tank vodika bo zadoščal za 644 kilometrov letenja v eno smer. Dolge vzletne steze ne bodo potrebne, saj bo Skai vzletal navpično. Pilotiral se bo lahko iz kabine, na daljavo ali pa v načinu avtopilota. V prostorni in razgledni kabini bo prostora za 5 ljudi, za dodatno varnost potnikov pa bo poskrbelo v trup vgrajeno padalo. Cene za Skai še niso razkrili, a ta zagotovo ne bo nizka. Ima pa podjetje vizijo zagona množične proizvodnje, zaradi česar bi se takšna letala v prihodnosti bistveno bolj pocenila.

Galerija: Skai

Dodatne Informacije

Več informacij:
skai.co

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Nissan Z: reinkarnacija