fbpx
Foto: Gacebook MojaNostalgija

Sladkarije naše in vaše mladosti: s čim smo se sladkali otroci Jugoslavije

Vsak posameznik je lahko nostalgičen po svojem otroštvu, mladosti, uspehih, prvi ljubezni. Zelo radi se spominjamo časov, ko trgovske police niso bile tako polne in je bila marsikatera sladkarija pravo novo doživetje.

Ker se radi spominjamo dobrih stvari, ki nam zbudijo občutke odraščanja in mladosti še danes posežemo po izdelkih, ki nam zbudijo vrnitev v mladost.

Eurokrem


Eurokrem je bil eden najbolj priljubljenih izdelkov v nekdanji Jugoslaviji. Čokoladno lešnikov namaz so izdelovali v tovarni v Gornjem Milanovcu blizu Beograda. Veselje ob pogledu na zajčka, ki smo ga zjutraj zagledali na naši mizi je bilo nepopisno. Namreč namaz ni bil stalnica zajtrkov, tako kot danes, je pa prav tako hitro izginil, saj smo ga na debelo namazali na kruh ali palačinke.

Žvečilni gumi Bazooka


Gre za žvečilni gumi rožnate oblike s slavno zarezo v sredini. Še danes nas čigumi spominja na čase tovarištva, skromnosti in veselje. Z njim smo lahko delali velike balone si ga v celo tovariško delili, ga hranili v predalih in šolskih torbah. Žal pa je po tridesetih sekundah izgubil svoj okus in postal “trd kot kamen”, a je preprosto imel najboljši okus.

Sladoled Lučka


Slavne lučke Ljubljanskih mlekaren nas razveseljujejo že skoraj 65 let. Kot otroci smo se vedno prerekali kateri sladoled je boljši. Tom, Ježek ali Lučka. Prva je 1958 leta nastala Lučka, zdaj že ikonični sladoled na palčki. Se spomnite prve embalaže, ko nas je iz ovitka gledalo simpatično, rjavooko, črnolaso dekletce, ki se je gugala na gugalnic – pravzaprav ji je bilo ime Milena in ne Lučka ?

Lučka je vanilijev sladoled oblit s čokolado, Ježku so 10 let kasneje leta 1968 nadeli orehove bodice, leta 1986 se jima pridružil še Tom s svojim sadnim polnilom. Še danes tvorijo legendarni trio in večno debato, kateri sladoled je ljubši.

Bonboni Bronhi


“Bronhi, lakše se diše!” Karamele Bronhi original še vedno izdelujejo po izvirnem receptu in obstajajo že več kot 90 let. Bonboni so večni spomin na naše babice, saj so jih hranile v stekleni skodelici v omari. Kot otroci nad njimi nismo bili preveč navdušeni, saj so bili trdi in pekoči. Raje kot to, smo se posladkali z Bajadero, ki še danes velja za kraljico med bonbonierami. Vsakič smo jo dobili za obisk ali darilo in zato je njena največja posebnost prav to, da si jo z veseljem pojedel in je nisi dan naprej.

Ledene kocke


Po ledenih kockah smo segli, ko smo se že naveličali okusa Bajadere. Čisti ledeni užitek se je skrival v majhnih ledenih kockah s svežim ledenim okusom.

Nostalgija in slaščice nas vrnejo v čas hrepenenja po domu in domotožja po preteklosti, v nas prebudijo čustva in nas ponesejo v stare čase mladosti in dogodivščin.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!